Kapustový šalát
	        Univerzálny raw šalát z kyslej kapusty (fotorecept)
	        Autor receptu: sracz
	         
	        
	        Uznávam! Kyslá kapusta priamo zo suda je určená na zimné obdobie, ale v dnešných 
pretechnizovaných podmienkach si na nej môžeme 
pochutnať bárskedy. Slovenské kuchyňa disponuje bohatou škálou rôznych chutných 
receptov, práve s použitím kyslej kapusty. Veľkú 
obľubu, hlavne medzi nami obdivovanou a uznávanou jemnejšou, áno aj krajšou, 
polovičkou, majú zeleninové šaláty „na studeno i na 
teplo“. Ich pestrosť je bohatá. Ja som tento rcp odpísal z reklamného výtlačku na obale 
s kúpenou kyslou kapustou!
| 		  
				  	  
				  	10-12 porcií  | 
				  	  
				  	12-15 minút príprava  | 
Postup
- V úvodnom slove spomínaného reklamného výtlačku sa uvádza, že „prepláchni kyslú kapustu a nechaj ju na sitku odkvapkať”! Ja som ju, podobne ako aj pri domácej, neprepláchol, iba rukami z nej vystískal šťavu, ktorú starostlivo uschovávam v chladničke a nastavujem ňou našu kapustnicu.
 - Vo väčšej mise som zmiešal kyslú kapustu, na „C-čka“ pokrájané zelerové stonky, červenú cibuľu, väčšie jablko (malo by byť zelené tvrdé, menej sladké) a zelenú papriku. Ja som si dovolil túto zmes obohatiť ¼ na veľmi tenké pásiky, à la julienne 1-1,5 x 40-50 mm, pokrájanou buľvou zeleru, čo hotový šalát chuťovo doplnilo. V menšej miske som dobre zmiešal cukor, extra panenský olivový olej (šalát bude raw, teda nebude tepelne upravovaný) a ocot; potom som touto emulziou zalial zmes vo veľkej mise. Dôkladne premiešal a pred servírovaním uložil cez noc do chladničky (minimálne však aspoň na 240´).
 - Až na tanierikoch som posypal nahrubo pokrájanými mandľami (ale aj s vlašskými orechami to bude chutiť určite vynikajúco.
 - Ja som si zvykol šťavu z kyslej kapusty odložiť na „vycibrenie” kapustnice (spravidla vianočnej). Extra kyslé ja teda nemusím, ale moja presladká Mamka Aňuci, B. P.? Tak to už bolo iné „kafe“! … pokračovanie v zážitku!