Kapustový šalát
Univerzálny raw šalát z kyslej kapusty (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Uznávam! Kyslá kapusta priamo zo suda je určená na zimné obdobie, ale v dnešných
pretechnizovaných podmienkach si na nej môžeme
pochutnať bárskedy. Slovenské kuchyňa disponuje bohatou škálou rôznych chutných
receptov, práve s použitím kyslej kapusty. Veľkú
obľubu, hlavne medzi nami obdivovanou a uznávanou jemnejšou, áno aj krajšou,
polovičkou, majú zeleninové šaláty „na studeno i na
teplo“. Ich pestrosť je bohatá. Ja som tento rcp odpísal z reklamného výtlačku na obale
s kúpenou kyslou kapustou!
10-12 porcií |
12-15 minút príprava |
Postup
- V úvodnom slove spomínaného reklamného výtlačku sa uvádza, že „prepláchni kyslú kapustu a nechaj ju na sitku odkvapkať”! Ja som ju, podobne ako aj pri domácej, neprepláchol, iba rukami z nej vystískal šťavu, ktorú starostlivo uschovávam v chladničke a nastavujem ňou našu kapustnicu.
- Vo väčšej mise som zmiešal kyslú kapustu, na „C-čka“ pokrájané zelerové stonky, červenú cibuľu, väčšie jablko (malo by byť zelené tvrdé, menej sladké) a zelenú papriku. Ja som si dovolil túto zmes obohatiť ¼ na veľmi tenké pásiky, à la julienne 1-1,5 x 40-50 mm, pokrájanou buľvou zeleru, čo hotový šalát chuťovo doplnilo. V menšej miske som dobre zmiešal cukor, extra panenský olivový olej (šalát bude raw, teda nebude tepelne upravovaný) a ocot; potom som touto emulziou zalial zmes vo veľkej mise. Dôkladne premiešal a pred servírovaním uložil cez noc do chladničky (minimálne však aspoň na 240´).
- Až na tanierikoch som posypal nahrubo pokrájanými mandľami (ale aj s vlašskými orechami to bude chutiť určite vynikajúco.
- Ja som si zvykol šťavu z kyslej kapusty odložiť na „vycibrenie” kapustnice (spravidla vianočnej). Extra kyslé ja teda nemusím, ale moja presladká Mamka Aňuci, B. P.? Tak to už bolo iné „kafe“! … pokračovanie v zážitku!