Kapustový šalát

Univerzálny raw šalát z kyslej kapusty (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Uznávam! Kyslá kapusta priamo zo suda je určená na zimné obdobie, ale v dnešných pretechnizovaných podmienkach si na nej môžeme pochutnať bárskedy. Slovenské kuchyňa disponuje bohatou škálou rôznych chutných receptov, práve s použitím kyslej kapusty. Veľkú obľubu, hlavne medzi nami obdivovanou a uznávanou jemnejšou, áno aj krajšou, polovičkou, majú zeleninové šaláty „na studeno i na teplo“. Ich pestrosť je bohatá. Ja som tento rcp odpísal z reklamného výtlačku na obale s kúpenou kyslou kapustou!

10-12
porcií
12-15 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. V úvodnom slove spomínaného reklamného výtlačku sa uvádza, že „prepláchni kyslú kapustu a nechaj ju na sitku odkvapkať”! Ja som ju, podobne ako aj pri domácej, neprepláchol, iba rukami z nej vystískal šťavu, ktorú starostlivo uschovávam v chladničke a nastavujem ňou našu kapustnicu.
  2. Vo väčšej mise som zmiešal kyslú kapustu, na „C-čka“ pokrájané zelerové stonky, červenú cibuľu, väčšie jablko (malo by byť zelené tvrdé, menej sladké) a zelenú papriku. Ja som si dovolil túto zmes obohatiť ¼ na veľmi tenké pásiky, à la julienne 1-1,5 x 40-50 mm, pokrájanou buľvou zeleru, čo hotový šalát chuťovo doplnilo. V menšej miske som dobre zmiešal cukor, extra panenský olivový olej (šalát bude raw, teda nebude tepelne upravovaný) a ocot; potom som touto emulziou zalial zmes vo veľkej mise. Dôkladne premiešal a pred servírovaním uložil cez noc do chladničky (minimálne však aspoň na 240´).
  3. Až na tanierikoch som posypal nahrubo pokrájanými mandľami (ale aj s vlašskými orechami to bude chutiť určite vynikajúco.
  4. Ja som si zvykol šťavu z kyslej kapusty odložiť na „vycibrenie” kapustnice (spravidla vianočnej). Extra kyslé ja teda nemusím, ale moja presladká Mamka Aňuci, B. P.? Tak to už bolo iné „kafe“! … pokračovanie v zážitku!