Univerzálne slané pečivo (fotorecept)

Autor receptu: janazjarku

Slané pečivo, ktoré nikdy nesklame je rýchlo upečené a aj rýchlo zjedené samozrejme prvé vždy klbáskové :-) Recept mám už tak dlho, že ani neviem ktorá gazdinka ma ním obdarila . Okrem Vianoc sa blíži aj Silvester, kedy sa už na sladké ani pozrieť nebudeme môcť a k šampanskému fajné slané ako keby si našiel.

80
porcií
30 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Postup

  1. Múku, maslo a nastrúhaný syr Niva zmiesime na cesto. Plesnivý syr môžeme zameniť bryndzou, alebo tvarohom preto je ten recept univerzálny :-) Foto uvedených surovín nehľadajte, lebo som ich zabudla odfotiť :-)
  2. Cesto necháme 20 minút stuhnuť v chladničke vyvaľkáme na hrúbku 0,5 cm a vykrajujeme ľubovolné tvary, ktoré posýpame tým čo doma máme :-) ja som použila sezamové semiačka a mandle. Kolieska som vylepšila salámou Balaton, ale úplne fantastické sú s ozajstnou domácou klbáskou to mi isto mužské osadenstvo Varechy odobrí :-)
  3. Vykrojené cesto samozrejme potrieme rozšlahanými vajíčkami skôr ako ho začneme obsýpať . Jemne posolíme Solčankou ak nemáme tak aj obyčajnou soľou a kto má rád tak aj čilli papričkou. Plech pred pečením nemastíme, lebo maslo pomastí samé :-) Tak a hotovo ozaj nedá mi nepochváliť sa , lebo dobré sa vraj chváli samé :-D tú dečku pod košíčkom som onehdá vlastnoručne /keď som ešte bola šikovná/ vyšila !!