Univerzálna syrová omáčka

mirian4 - fotkamirian4, 29. decembra 2010

Univerzálna syrová omáčka preto, lebo je výborná samostatne ako príloha napr. k pečenému mäsu, alebo na cestoviny, halušky... Vylepšiť ju môžme rôzne: cesnakom, šunkou, Zobraziť celý popisUniverzálna syrová omáčka preto, lebo je výborná samostatne ako príloha napr. k pečenému mäsu, alebo na cestoviny, halušky... Vylepšiť ju môžme rôzne: cesnakom, šunkou, šampiónmi, olivami, sušenými paradajkami a zakaždým máme originálnu syrovú omáčku :-)

5 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

125 g, 1/2 celého
3 PL
0,5 l
2 ks, - črievko
1 kelímok
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Na spenenom masle pražíme hladkú múku do ružova, zalejeme 0,5l studeného mlieka a uvaríme riedku kašu, pridáme 2 tavené syry - črievka, kelímok kyslej smotany, posolíme a premiešame v hladkú omáčku, ktorá musí prejsť varom. Omáčka má mať redšiu konzistenciu. Kto má rád hustejšiu pridá si viac múky...

  2. 2

    Môžeme pridať podľa chuti: cesnak, šunku, olivy, šampióny, sušené paradajky...

  3. 3

    Omáčka je výborná samostatne ako príloha k pečenému, grilovanému mäsku, alebo na cestoviny, do syrového šalátu s vajíčkom je vynikajúca; preto je univerzálna :-)))

Diskusia k receptu

evanaaa
Takúto občas robím najmä na zapekanie, ale miešam aj so sladkou smotanou. Ináč sú dobré všetky variácie.
sjuz
ja nerobím s múkou, ale do sladkej smotany dám tavené syry, a zahustím ešte strúhaným syrom.
tucegirl
vyskúšajte k tomu pridať uvarenú na drobno posekanú brokolicu.je to úžasné :)
bebam
práve som ju urobila s trošičku malou obmenou k americkým zemiakom a varenému morčaciemu mäsku; je naozaj dobrá, len keď som robila bešamel, ja zvyknem najskôr opražiť múku a potom pridať maslo, je to tak menej "múčne", na záver som dala ešte postrúhaný syr




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia