Uličské pirohy z trených surových zemiakov - vyprážané (fotorecept)

Autor receptu: babidka

Tieto pirohy sa tiež robievajú v celej Uličskej doline - mňa ich naučila robiť priateľkina mamička z Runiny . Nerobievali sa bežne lebo boli "drahšie" - vyprážali sa v bravčovej masti .Viete si predstavit koľko mala gazdina práce kým narobila pre svoje početné potomstvo tieto pirohy? Vraj keď mali byť na "Svaty večur" tak sa zemiaky začali čistiť a strúhať už na obed.....

2-5
porcie
1 hod minút
príprava
15-20 min. minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Zemiaky očistíme a nastrúhame .
  2. Vytlačíme vodu zo zemiakov a necháme ju odstáť aby sa z nej škrob usadil .
  3. Vodu zlejeme a usadený škrob pridáme naspäť ku postrúhaným zemiakom , pridáme vajíčka, múku , vajcia ,soľ a čierne korenie . Vymiešame cesto asi ako na halušky - ale nesmie byť príliš husté , pirohy by boli tvrdé . Naozaj tej múky nepridávame priveľa :-) Urobíme si plnku z tvarohu , žĺtkov /alebo celých vajec/ , osolíme , pridáme mleté čierne korenie . Niekto má rád v plnke na jemno pokrájanú cibuľku , niekto pridáva radšej zelenú vňať z cibuľky alebo petržlenovú či pažítkovú vňať .
  4. Tento bod vyžaduje trošku zručnosti ....alebo veľké ruky:-) Na panvicu si dáme bravčovú masť alebo olej a necháme ho rozohrievať . Na dlaň si dáme lyžicu cesta a roztlačíme si ho lyžicou na placku.
  5. Na cesto si pridáme lyžicu plnky a ....stlačíme dlaň aby sa urobil piroh .Preto tie veľké ruky...:-)
  6. Ja mám malé ruky a preto si pomáham inak - urobím si menšiu "placku" na ruku , pridám plnku a na vrch dám ešte trochu cesta a rozotriem ho lyžicou - piroh je hotový :-)
  7. Piroh vložíme do rozpálenej masti a vyprážame .Ihneď robíme ďalší - nedajú sa urobiť do "zásoby" aby sa nerozpadli :-)
  8. Dávame pritom dobrý pozor na pomocníkov aby sa váš obed neskončil pri takom kúsočku....:-)
  9. Keď sa vám podarí zachrániť väčšiu časť ešte pred obedom , tak pirohy podávame s kyslým mliekom alebo kyslou smotanou . Výborné su aj s hríbovou mačankou alebo koločenou fazuľou / fazuľový prívarok/ - takto sa jedávajú na Vianoce alebo Troch kráľov kedy mávame zvyčajne "druhý Svätý večer". Verte mi - kto ich raz ochutná , uz im nikdy neodolá:-)