Uličské pirohy z trených surových zemiakov - pečené (fotorecept)

Autor receptu: babidka

Uličská dolina a obce v nej - Nova Sedlica, Ulič, Zboj ....je navýchodnejšia časť Slovenska . Je tam drsné podnebie a málo úrodná pôda - varia sa tam však výborné , hoci skromné jedlá . Tieto pirohy sú trošku náročnejšie na prípravu - ale stojí to zato:-)

45 minút
príprava
40-45 minút
na +80-200 °C

Suroviny

Postup

  1. Pravdupovediac , nikdy som nevážila množstvo zemiakov a tak iba odhadujem že ich dávam asi 1,5 kg .Nie sú vhodné mladé zemiaky lebo obsahujú veľa vody - najlepšie sa pracuje so zemiakmi staršími , ktoré už toľko vody nemajú / teda v decembri až marci/. Zemiaky ošúpeme a nastrúhame na strúhadle ako na halušky.
  2. Z nastrúhaných zemiakov si povytláčame vodu - nevylievame ju ! Dáme ju do inej misky a necháme postáť.
  3. K vytlačeným zemiakom pridáme vajíčka , múku , soľ a mleté čierne korenie .Cesto má byť trošku hustejšie ako na zemiakové placky .Preto aj množstvo múky prispôsobíme podľa potreby. Odstátu vytlačenú vodu zlejeme a na spodku misky nám ostane iba usadený škrob ktorý nakoniec pridáme do cesta .
  4. Urobíme cesto.
  5. Pripravíme si plnku zmiešaním tvarohu , soli , vajca , mletého čierneho korenia .Keď máme tak pridáme nasekanú vňať -petržlenovú , kôpor alebo pažítku. Dobrá je aj mladá žihľava. Niekto dáva namiesto tvarohu tzv . "horky syr" - to je vyzretý a nasolený tvaroh . Keď ho urobím , tak pridám na Varechu recept :-)
  6. Plech si dobre /na hrubšie/ vytrieme masťou alebo maslom a lyžicou dávame cesto na spodnú časť pirohov , na to položíme plnku a na vrch rozotrieme ďalšiu lyžicu cesta . Nepoužívajte na potretie plechu olej , lebo s vám možu zo spodku prilepit .Ja teraz najradsej používam plech s nepriľnavým povrchom.
  7. Na pripravené pirohy podávame kúsky masti alebo masla a dáme piecť do rúry. Poriadne priložíme do sporáka a dobre ho "rozpálime" aby pirohy získali krásnu chrumkavú kôrku:-)
  8. Tak , a už su hotové :-)Podávame s hrnčekom dobrého kyslého mlieka alebo miskou kyslej smotany ...