Ukľudňujúci broskyňovo-medovkový nepečený koláč
Autor receptu: michelle26
Letný, ľahký a voňavý nepečený koláčik... Doma nasadená medovka sa mi pekne rozrástla a hľadala som nejaký sladký recept, kde by som ju využila a tak vznikol môj recept. Myslím si, že chuť medovky a broskýň sa dobre dopĺňajú a zatiaľ som podobný recept nevidela. Medovka má upokojujúce účinky na organizmus, takže som koláč nazvala upokojúcim :)
10 porcií |
50 minút príprava |
10 minút tepelná úprava |
Postup
- Najprv som si umyla a vykôstkovala broskyne a prichystala medovku. Spolu som ich najemno rozmixovala s trochou vody, vyšlo cca 7-8 dcl kokteilu. Uvarila som klasickú zrnkovú kávu, po zliatí som k nej pridala od oka Amaretto, poslúži na máčanie piškót. Mascarpone som vymiešala so žĺtkami, vanilkovým a práškovým cukrom. Z čírej želatíny a cca 3 dcl kokteilu a stužovača som spravila želé, ktoré som mierne teplé pridala do pripraveného mascarpone. Nakoniec som do zmesi pridala sneh vyšľahaný z bielkov. Jemne som premiešala.
- Do formy (alebo na plech) som začala vrstviť dlhé piškóty namočené v káve s Amarettom a krém. Čiže piškóty, krém, piškóty a krém. Mala som ešte 2 nespracované broskyne, ktoré som pokrájala natenko a poukladala na krémovú vrstvu. Poslednú vrstvu bude tvoriť ovocné želé.
- Zvyšný broskyňovo-medovkový kokteil som ohriala a pridala kryštálový cukor a červenú želatínu. Uvarila som ovocné želé. Mierne teplé som ho vyliala na poslednú krémovú vrstvu s broskyňami.
- Koláč je hotový, akurát si ešte musí odpočinút v chladničke, aby pekne stuhol. Trošku som sa bála, preto som do krému pridala aj stužovač. Možno nebolo treba, nabudúce vyskúšam bez.