Ukladaná kapusta, maďarský recept (rakott káposzta) (fotorecept)
Autor receptu: zuzana300
S týmto receptom som sa stretla zakrátko potom, ako som sa vydala. Naučila som sa ho
od mojej svokry a podnes
ho rada ukuchtím, keď sa dostanem k záhoráckej kyslej kapuste. Keď som jedného
dňa doniesla na veľkom
plechu do Kysúc k mojim rodičom toto úžasné jedlo, môj otec povedal - zasa kapustu?
Mali sme ju včera. Najskôr
sa ma to dotklo, ale potom, čo si každý naložil porciu, nastalo ticho a jedlo zmizlo z plechu
ako gáfor. Otec ho prvý
pochválil, bola som pyšná, že malo taký úspech.
4-5 porcie |
60 minút príprava |
60 minút na 150/200 °C |
Postup- V hrnci speníme na oleji, masti a masle na hrubo pokrájanú cibuľku (prípadne šalotku) a cesnak, pridáme sladkú papriku a miešame, kým nie je cibuľa sklená.
- Mäso, nakrájané na kocky (v žiadnom prípade mleté, stratilo by šťavnatosť) necháme osmahnúť, kým nie je bledé, zalejeme horúcou vodou, posolíme, pridáme korenie, majorán a varíme 45 minút na najmenšom ohni (ja som pridala citrónový tymián, niekto dáva rozmarín, ja ho nemusím).
- Do hrnca dáme kapustu vo vlastnej šťave, zalejeme vodou tak, aby pár milimetrov presahovala nad vodou a dáme variť na 30 minút. Kapustu nesolíme, býva spravidla dosť slaná.
- Napokon do menšieho hrnca nalejeme trošku oleja, (ja dávam kúsok cesnaku na vôňu, opečiem ho do zlatova), nasypeme ryžu, pridáme soľ, zalejeme vodou 1:2 a varíme, kým sa ryža nenapije a odstavíme. Všetky potrebné prísady tým pádom máme pripravené na ukladanie do misy.
- Predtým ale, než začneme pripravovať ukladanie do misy, mäso pomelieme s trochou šťavy na mlynčeku alebo ho v robote posekáme, následne spojíme s ostatnou šťavou z mäsa, aby bolo šťavnaté.
- Do misy nalejem trochu olivového oleja (alebo iný druh).
- Polovicou jemne odkvapkanej kapusty pokryjeme dno misy.
- Na kapustu rozprestireme celú uvarenú ryžu (môže byť akákoľvek podľa toho, akej dávate prednosť, naturálna musí byť namočená vopred 24 hodín).
- Na ryžu položíme a rozprestrieme zomleté šťavnaté mäso.
- Napokon ukončíme druhou polovicou jemne odkvapkanej kapusty (jedlo by malo byť šťavnaté, suchá kapusta by tomu nepomohla).
- Na vrch kapusty dáme smotanu spolu s jogurtom, opatrne lyžicou rozprestrieme.
- Prikryjeme alobalom, vložíme do rúry a pečieme 45 minút na 150 °C, potom stiahneme alobal a na 200 °C pečieme ešte 15 minút do zlatova.
- Tu je výsledok prosím pekne.
|