Uighur Nan placky s cibuľkou a kuminom (fotorecept)

Autor receptu: tizian1cat

Kashgar, oázové mesto na kraji púšte Taklimakan, je domovom Uighurov -turkického etnika moslimského vyznania,ktorí tvoria podstatnú časť populácie v provincii Xinjiang v západnej Číne. Uighur nan,ako chlebové placky vo väčšine centrálnej Ázie, sa tradične pečie v tandoori peciach. Keďže takú pec nevlastním, pomohla som si pri pečení týchto báječných placiek pizza kameňom (podľa rady autora knihy Flatbreads and flavors-Jeffrey Alforda).Neľutovala som námahu, sú skvelé,perfektne sa hodili k salze.

6
porcií
120 minút
príprava
10 minút
na 240 °C

Suroviny

Postup

  1. Do vlažnej vody pridáme sušené droždie a zamiešame, aby sa rozpustilo.
  2. Pridáme postupne polovicu múky. Premiešame varechou cesto 100x v jednom smere(cca 1min) - aby došlo k uvoľneniu gluténu.
  3. Pridáme 2 KL soli a zvyšnú múku. Miesime asi 10 minút na elastické cesto (Celkom neuighursky som cesto bachla do pekárne, nech miesi..:-))).
  4. Vymiesené cesto dáme do nádoby s vrchnákom, ktorú sme zľahka potreli olejom a necháme 1 a pol hodiny na teplom mieste kysnúť.
  5. Po uplynutí 1 a pol hodiny vidíme, ako nám pekne cesto nakyslo.
  6. Na pomúčenej pracovnej ploche si rozdelíme cesto na 6 častí a z každej vyformujeme kruh. Cesto nahusto popicháme vidličkou, necháme voľný len okrajový lem.
  7. Nakrájame na tenké kolieska cibuľky, dáme na stredovú časť placiek, posypeme kuminom a soľou.
  8. Medzitým rozohrejeme rúru na 240 st.C, buď do nej dáme rozohriať aj pizza kameň, alebo môžme placky uložiť aj na plech vyložený papierom na pečenie. Skúsila som obe varianty, fungoval aj plech. Placky v strede zľahka pokropíme vodou a po 2 dáme upiecť - kým nie je vrch hnedý -cca 10min.
  9. Toto je varianta s čiernym sezamom.
  10. Necháme vychladnúť na mriežke.
  11. Ale stačí trochu vychladnúť, lebo teplé sú krásne chrumkavé...
  12. A ešte sezamová varianta...