Uhorky nakladané so zeleninou do súdka

Autor receptu: terakota

Pridať tento recept ma inšpiroval Rain333. V lete nakladám jednu várku uhoriek so zeleninou do súdka, ktoré mi vydržia najviac tak do vianoc. Nefotil som pri ich nakladaní, tak len ten môj recept iba ako iná varianta a inšpirácia pre ostatných. Nakladám do 15 lit. hlineného súdka na kapustu. Zeleninu dávam čo najčerstvejšiu a je vhodným doplnkom na prizdobenie taniera pri podávaní rôznych jedál mís.

30 minút
príprava

Postup

  1. Súdok dôkladne vyumývame, zalejeme do 1/3 vriacou vodou a zakryjeme. Pretrasieme, aby sme presterilizovali celú vnútornú plochu. Zeleninu a uhorky dôkladne vyumývame a pripravíme na nakladanie. Papriku zbavíme stopky, tak že ju zrežeme čo najtesnejšie. Očistenú cibuľku nerozkrajujeme. Mrkvu, petržlen a zeler nakrájame ozdobným vrúbkovaným nožom na kolieska -plátky. Karfiol podelíme na drobné ružičky, patizón na osminky. Kôpor nasekáme na cca 2-3 cm .
  2. Na dno súdka uložíme hroznové listy 2-3 ks (Zachovávajú nám prirodzen farby uhoriek a zeleniny). Pridáme vrstvu kôpru, jednu časť zeleniny zo všetkého trochu. Na to naukladáme jednu vrstvu uhoriek stopkou nadol. preložíme ďalšou vrstvou zeleniny a kôpru. Znovu naukladáme vrstvu uhoriek a postupujeme tak až po horný okraj. Koreň chrenu rozrežeme po dĺžke a dvomi kúskami zafixujeme všetko, tak, aby nám nevyplávala zelenina nad hladinu nálevu.
  3. Dostatok nálevu si pripravíme podľa návodu na sáčku DEKO a dochutíme koreninami podľa vlastnej chuti. Súdok uložíme na dosku polystyrénu. Uhorky zalejeme vrelým nálevom, až po horný okraj otvoru, prikryjeme vrchnákom. Okraje nezalievame, urobíme to až potom, keď bude súdok studený. Zabalíme do teplej deky a necháme 24 hod. zabalené. Vychladnuté uhorky uložíme na najchladnejšie miesto v dome a zalejeme okraj zostatkom octového nálevu, ktorý budeme používať pri každom dolievaní. Po dvoch, troch týždňoch môžeme obsah súdka konzumovať.