Uhorkovo-jablkový krém s údeným lososom (fotorecept)

Autor receptu: tizian1cat

Francúzi to volajú "verrines" - malé dobroty naskladané v sklenenom pohári. Ale my sme na Slovensku, ešte by mi možno niekto pedantný vytkol, že nemám najmenej 2 vrstvy, tak som si to nazvala "Francúzskom inšpirovaný zeleninovo-ovocný krém v sklenenom pohári"...:-)))

4
porcie
10 minút
príprava

Postup

  1. Ošúpene si jablká a nakrájame na menšie kúsky.
  2. Umyjeme a nakrájame si aj uhorku a kôprovú vňať. Pár snietok necháme na ozdobu.
  3. Do mixéra šupneme jablká, uhorky, kapary a kôprovú vňatku a nahrubšie rozmixujeme.
  4. Zmiešame s creme fraiche alebo kyslou smotanou (trochu si necháme na ozdobenie), ochutíme soľou a drveným farebným korením. Pripravíme si suroviny na ozdobenie a dokončenie .
  5. Ak ideme ihneď servírovať, navrstvíme krém do sklenených pohárov, omotáme plátok údeného lososa okolo slanej tyčicky (naschváľ som nepísala, koľko plátkov lososa treba - závisí to od hrúbky plátku, mne sa "podarilo" kúpiť tlstý plátok, ktorý sa dosť ťažko omotával) - slanú tyčinku zapichneme do krému, okolo ozdobíme posekanou sušenou rajčinou, kôprom a trochou creme fraiche (alebo kyslej smotany).
  6. Ak nechceme hneď podávať, slanú tyčinku s lososom si necháme na neskôr, aby sa nám v kréme nerozmočila. Miesto lososa sa dá použiť aj prosciutto.