Uhorková omáčka

Uhorková omáčka s chrenom k varenému mäsu (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Nápad na túto kombináciu sa zrodil v okamihu, keď som v chladničke objavil zabudnutý „disk“ chrenu.* Deň „pred“ som uvaril výbornú polievku z morčacích krídiel, chrbátov a krkov. Ostalo chutné varené mäso, ku ktorému (dúfam, že mi dáte za pravdu) akurátne pasuje omáčka so znojemskými uhorkami. A keďže obľubujeme aj „chrenovku“, zvlášť keď prečistí všetky štyri páry sínusov, až sa Vám „potia“ oči aj nos. Tak došlo na „fúziu“ nielen chutí, ale aj ingrediencií. Čuduj sa svet, vôbec to nebolo zlé!

4-6
porcie
30 minút
príprava
12-15 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Príprava jednotlivých ingrediencií k ruke, je samozrejmosť každého gazdiniaka, zvlášť ak je dobre vycvičený a potom aj tak bohatou „obcou jeho stravníkov“ bohato rešpektovaný!
  2. Pokrájal som mladú cibuľku aj s jej zelenými „pierkami“ a na malých „slzičkách“ postrúhal karotku a petržlen (nič sa nestane, ak ho nahradíte paštrnákom).
  3. Do jednej z rajníc som na veľkých „slzách“ postrúhal sladkokyslé uhorky, pridal kocku masla a krátko podusil.
  4. V druhej som na olivovom oleji orestoval, po jemnom poprášení hladkou múkou, pokrájanú cibuľku s postrúhanou mrkvou a petržlenom.
  5. Tretia bola pripravená na moju „dvojkovú“ bešamelovú omáčku (tentoraz obohatenú 120 g strúhaného parmezánu), ktorú už asi poznáte až notoricky dobre.
  6. K nej som pridal horúci mäsový vývar, zredukoval a zmiešal s na masle podusenou zeleninou.
  7. Teraz už iba do hladka „roztentočkovať” ponorným mixérom a ideme do finále.
  8. Postrúhal som chrenový „disk“ Ø 55x33 výška; nuž veľa toho nebolo, ale „kto si malé dary neváži, veľkých nie je hoden”.
  9. Kúpené mleté biele korenie bolo akési „dengľavé“ tak som omáčku po ochutnaní nadstavil čerstvo mletým čiernym a korunoval ju na masle podusenými uhorkami aj čerstvo postrúhaným chrenom. Pre istotu som mal pripravený aj hnedý cukor, ale miesto neho som omáčku dochutil troškou čerstvej citrónovej šťavy.
  10. Neviem, ako Vám, ale mne toto jedlo vonia aj z pohľadu na tento obrázok.
  11. Ešte je len začiatok januára a u susedovcov už kvitne tento kaktus „hruškovitý“.
  12. …a keďže som bol trpezlivý, dočkal som sa aj pekného záberu na pilnú včielku Aďku!