Údená ryba

Autor receptu: rybarkuchar

Niečo pre ozajstných milovníkov rybaciny. Nepoznám chutnejšie pripraveného pstruha. Môže to byť samozrejme aj iná čerstvá ryba, buď v celku alebo filet. Dokonca keď prižmúrim chuťové bunky tak aj „supermarketová“.

10 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Nech vás neodradí údenie. Ak nemáte udiareň na ryby, tak zobuďte v sebe MacGyvera a pomôžte si. Jeden návod ponúka na Vareche Sjuz: Doma rýchlo údená ryba. Môžete tiež použiť starší vyšší hrniec s pokrývkou s vedomím, že už v ňom nič neuvaríte. Vložte do hrnca kovový rošt ( aspoň 15 cm od dna) na ktorý položte ryby. Na dno hrnca nasypte hrsť pilín, postavte ho na horúcu pahrebu a je to. Môžete aj na sporák – len nezabudnite vetrať kuchyňu.
  2. Očistené ryby nahrubo nasolíme. Keď píšem na hrubo tak naozaj nahrubo – musia sa belieť. Necháme hodinku dve odležať. Stalo sa mi, že si pstruhy pospali v soli aj celý deň. Nič sa nedeje len nech sú v chlade.
  3. Potom dôkladne ryby umyjeme a osušíme utierkou. Je dôležité aby išla ryba do udiarne suchá. Poukladáme ich bruchom dole a podľa typu udiarne a teploty, ktorú vyvinie vaša pahreba údime 10 až 25 min. Dobrou pomôckou, či už je ryba hotová, sú jej oči. Ak sú biele tak je určite hotová. Ak údite filet, tak je to na vás.
  4. No a je to. Podávame s chlebom, ja najradšej bez. Hodí sa k tomu aj „zelená pasta“, je to zmes rozotreného cesnaku so soľou, petržlenovou vňaťou a pamajoránom. Ja tam samozrejme pridávam aj čili.