Tvarohový s nebíčkom a orechovou prikrývkou (fotorecept)
Autor receptu: bibia1
Tento koláčik som vymýšľala za pochodu, lebo moji doma dostali "mlsnú", takže som nakúkala do chladničky a postupne vyberala, čo by asi tak mohlo spolu chutiť a tu je ahľa výsledok :).
Tortová forma priemer 26 cm.
8 porcií |
20 minút príprava |
45 minút na 180 °C |
Postup
- Pripravíme si piškót - žĺtky vymiešame s cukrom, keď je cukor rozpustený, pridáme zľahka horúcu vodu a postupne olej.
- Ďalej pridáme múku premiešanú s práškom do pečiva.
- Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a zľahka vmiešame do žĺtkovej hmoty.
- Vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej okrúhlej formy a vložíme do vyhriatej rúry na 180 stupňov, kým sa neoddelia kraje od formy.
- Kým sa nám upečie korpus, pripravíme si tvarohovú plnku - tvaroh, 2 žltky, zlatý klas, cukor spolu premiešame
- a pridáme lyžicu rumu a pár kvapiek citrónovej šťavy a všetko dôkladne premiešame.
- Korpus má ešte chvíľku času, tak si zatiaľ hrozno prekojíme na polovičku a vyberieme kôstky.
- a ešte stihneme pomlieť oriešky, nie úplne nadrobno, aby sme mali aj väčšie kúsky.
- Korpus vyberieme z rúry a na teplý natrieme tvarohovú plnku.
- Na tvaroh poukladáme hrozno, ja som mala už len jeden strapček, ale odporúčam hrozno nahusto poukladať, koláčiku to len prospeje :)
- Ešte stále nám niekde visia 2 bielky, tak prišiel ich čas, vyšľaháme ich do tuhého snehu, potom pridáme 2 PL práškového cukru a domiešame dotuha. Rozotrieme na hrozno.
- A už len nahrubo navrstvíme oriešky a šup do rúry.
- Ja som rúru nastavila teraz už len na vrchné pečenie. Koláčiku stačilo len 15 min., kým sa oriešky a sneh krásne zapiekli.
- Necháme vychladnúť a môžeme papkať.
Sladkú chuť.