Tvarohový s nebíčkom a orechovou prikrývkou (fotorecept)

Autor receptu: bibia1

Tento koláčik som vymýšľala za pochodu, lebo moji doma dostali "mlsnú", takže som nakúkala do chladničky a postupne vyberala, čo by asi tak mohlo spolu chutiť a tu je ahľa výsledok :). Tortová forma priemer 26 cm.

8
porcií
20 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Postup

  1. Pripravíme si piškót - žĺtky vymiešame s cukrom, keď je cukor rozpustený, pridáme zľahka horúcu vodu a postupne olej.
  2. Ďalej pridáme múku premiešanú s práškom do pečiva.
  3. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a zľahka vmiešame do žĺtkovej hmoty.
  4. Vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej okrúhlej formy a vložíme do vyhriatej rúry na 180 stupňov, kým sa neoddelia kraje od formy.
  5. Kým sa nám upečie korpus, pripravíme si tvarohovú plnku - tvaroh, 2 žltky, zlatý klas, cukor spolu premiešame
  6. a pridáme lyžicu rumu a pár kvapiek citrónovej šťavy a všetko dôkladne premiešame.
  7. Korpus má ešte chvíľku času, tak si zatiaľ hrozno prekojíme na polovičku a vyberieme kôstky.
  8. a ešte stihneme pomlieť oriešky, nie úplne nadrobno, aby sme mali aj väčšie kúsky.
  9. Korpus vyberieme z rúry a na teplý natrieme tvarohovú plnku.
  10. Na tvaroh poukladáme hrozno, ja som mala už len jeden strapček, ale odporúčam hrozno nahusto poukladať, koláčiku to len prospeje :)
  11. Ešte stále nám niekde visia 2 bielky, tak prišiel ich čas, vyšľaháme ich do tuhého snehu, potom pridáme 2 PL práškového cukru a domiešame dotuha. Rozotrieme na hrozno.
  12. A už len nahrubo navrstvíme oriešky a šup do rúry.
  13. Ja som rúru nastavila teraz už len na vrchné pečenie. Koláčiku stačilo len 15 min., kým sa oriešky a sneh krásne zapiekli.
  14. Necháme vychladnúť a môžeme papkať. Sladkú chuť.