Tvarohový koláč
Tvarohový koláč

Tvarohový koláč z lístkového cesta

imaginarium - fotkaimaginarium, 1. júla 2017

Výborný a osviežujúci letný koláč.

Suroviny

500 g
1 ks
300 g
400 g
4 lyžice
1 balíček
250 ml
200 ml
1 ks




Postup

  1. 1

    Lístkové cesto rozdelíme na dve časti a vyvaľkáme na veľkosť plechu. Preložíme na suché plechy, potrieme vajíčkom a povrch cesta popicháme vidličkou, aby sa cestá pri pečení nenadvihli. Postupne obe upečieme do zlatista (asi na 200 °C a 15 - 20 minút). Necháme vychladnúť.

  2. 2

    Jahody očistíme a necháme odkvapkať. Môžeme nakrájať na menšie kúsky alebo použiť iné čerstvé či kompótové ovocie.

  3. 3

    Vymiešame tvaroh alebo mascarpone s práškovým a vanilínovým cukrom. Smotanu na šľahanie vyšľaháme do tuha. Želatínový stužovač pripravíme podľa návodu (ja som použila Dr. Oetker na 700 g hmoty).

  4. 4

    K vymiešanemu tvarohu pridáme kyslú smotanu, šľahačku a želatínový stužovač. Opatrne vmiešamie ovocie a zľahka premiešame.

  5. 5

    Na jeden plát vychladnutého cesta natrieme plnku a prikryjeme druhým plátom cesta. Koláč necháme stuhnúť najlepšie cez noc, aby cesto zmäklo a plnka stuhla.

Diskusia k receptu

evanaaa
Zakusla by som sa doň, ak by bol poruke, vypadá byť dobrý. Ale prečo treba cesto pred pečením natrieť vajíčkom, musí to byť?
imaginarium
@Evanaaa (1.7.2017 19:10)

Nemusí, ale ak ho potrieš, tak sa bude pekne lesknúť. Možno by stačilo potrieť vajíčkom len vrchný plát, ale ja nikdy neviem, ktorý sa mi podarí upiecť krajšie, tak potieram oba a potom si vyberiem ten krajší navrch :) Ale v podstate, ak to posypeš cukrom alebo poleješ čokoládou či inak ozdobíš, tak to nemusí byť potreté a ušetríš jedno vajíčko ;)
haji
@Imaginarium (2.7.2017 09:51)
Je to o zvyku. Lístkové těsto nepotírám, obecně. Vizuelní lesklý efekt mě nebere. A jak píšeš, cukruješ nahoru, takže není co řešit. Už je to dávno, co jsem někde četla, že potírání lístkového těsta vajíčkem není ku prospěchu věci - brání lepšímu naskočení při pečení. Je-li to fakt, netuším, nepotírám a jsem od té doby spokojená. Méně práce se stejným nebo podobným výsledkem. Určitě se najde opononent, každý má své priority. Recept se mi líbí, jsi šikulka!
evanaaa
@Haji , aj ja som to niekde čítala, ale ide o boky-strany, tie by sa nemali potierať, vrch sa môže, ak je treba pri niektorých koláčikoch z líst. cesta, lebo cesto sa nadvihuje z bokov hore....či tak nejak.
1x haji
haji
No vidíš, já to vzala z gruntu, roky nepotírám - jen tam kde je to vyloženě třeba. Dělávám slimáky z lístkového těsta s ořechovou náplní, ty vajíčkem potírám a obalím natřenou stranu v pískovém krystalovém cukru. Udělá se bezva karamelová krusta.
evia
Keď sa robí z lístkového cesta krémeš, tak jeden plát sa po upečení pokrája a potom sa dáva na vrch plnky pokrájaný. Je to preto, aby sa plnka pri krájaní nestláčala - neroztekala. Tento netreba vopred nakrájať? Ako sa Ti pracuje s krájaním koláčika?
jujoska
paci sa mi, lebo vela plnky a malo cesta. Pekny letny recept. @evia podla mna je plnka dostatocne vlhka na to, aby po odlezani zakusok zmakol a potom sa da asi dobre krajat. Na fotke vyzera pekne odkrojeny
haji
@Evia (3.7.2017 07:10)
Na fotu to vypadá ako rez laserom. Laserový nož už bežne predávajú v kuchyňských potrebách, bo i Izi ho dávno má. haha
kucharka
Koláčik urobený a už skoro aj zjedený. Studený z ladničky a na druhý deň, je naj. Len nabudúce si ten vrchný plát pred zmontovaním narežem, bude sa to lepšie krájať a nebude sa mi to "rozčapovať".
Ja som dala maliny a čučoriedky. Ďakujem za recept.


ceresnicka1
Aj nam velmi chutil. Je pravda, ze to krajanie bolo horsie, ale dalo sa. Dnes idem vyskusat z pol davky krem a naspodok len susienky s maslom ako na cheescake.
radost
@Ceresnicka1 (6.6.2018 21:26)

pomohlo by nakrájať upečený plát cesta a tak priložiť na plnku-ako to robím pri kremeši...potom len dokrojiť dospodu..




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia