Tvarohový koláč s hrozienkovou omáčkou

Autor receptu: janger

Nemala som v umysle sem tento recept pridavat, preto som ani postup nefotila. Neviem, ci tu uz je, nechce sa mi vsetky recepty porovnavat...Je ich tu tak vela! No spravila som k nemu hrozienkovu omacku a tak mi napadlo, ze by to mozno viaceri radi vyskusali. Do tvaroznika dost pasuju hrozienka, no kedze u nas ich neoblubuje kazdy, preto som ich spravila zvlast. Takze kto chce si hrozienka prida, kto ich nema rad, ten nie...

9
porcií
60+ minút
na 150-175 °C

Suroviny

Postup

  1. Z bielkov (pridame asi 2 PL z celkoveho mnozstva cukru) vyslahame sneh.
  2. Vyslahame zltky, cukor a maslo (zmaknute). Primiesame detsku krupicu, stipku soli, preosiatu majzenu, prasok do peciva, vanilkovy extrakt a tvaroh. Tvaroh som pouzila jemny, kasovity. Mozete dat aj trosku postruhanej citronovej korky. Ja som nemala, tak som nedala. A samozrejme aj hrozienka mozu byt. Alebo date hrozienka neskor vo forme omacky, tak ako som spravila ja.
  3. Postupne, opatrne primiesame sneh.
  4. Vsetko vylejeme do tortovej formy, vystlanej papierom na pecenie. Pouzila som formu s priemerom 26cm. Ak chcete mat tvaroznik vyssi, dajte formu mensiu. Pecieme v rure vyhriatej na 175 stupnov (klasicky vyhrev), neskor som teplotu trochu znizila. Pecieme nieco vyse hodiny.
  5. Tento tvarohovy kolac je chutny vlazny, ale tak isto chuti vyborne aj studeny.
  6. Na hrozienkovu omacku dame do kastrolika rozpustit maslo. Primiesame cukor, skoricu.
  7. Ked sa cukor trosku rozpusti primiesame umyte hrozienka. Nechame to spolu prehriat. A mozeme tento chutny dezert podavat.
  8. Recept na tento kolac mam na velmi starom, uz zazltnutom vystrizku z novin, ani neviem uz z ktorych. Vystrihla som si ho vtedy preto, lebo mi velmi pripominal vyborny tvaroznik, ktory podavali v NDR, kde som s priatelmi chodievala v lete na brigady. Vo vystrizku sa aj spomina, ze recept pochadza z NDR...Takze je to vlastne aj taka moja spomienka na casy davne, minule...
  9. Este mala pripomienka k hrozienkovej omacke...Mnozstvo surovin v recepte vam bude stacit tak na 5 porcii. Ak by ste chceli robit k celemu mucniku, spravte si radsej viac.