Tvarohový koláč s hrozienkovou omáčkou
Autor receptu: janger
Nemala som v umysle sem tento recept pridavat, preto som ani postup nefotila. Neviem,
ci tu uz je, nechce sa
mi vsetky recepty porovnavat...Je ich tu tak vela! No spravila som k nemu hrozienkovu
omacku a tak mi napadlo, ze by to mozno viaceri radi vyskusali. Do tvaroznika dost
pasuju hrozienka, no kedze u nas ich neoblubuje kazdy, preto som ich spravila zvlast.
Takze kto chce si hrozienka prida, kto ich nema rad, ten nie...
9 porcií |
60+ minút na 150-175 °C |
Postup
- Z bielkov (pridame asi 2 PL z celkoveho mnozstva cukru) vyslahame sneh.
- Vyslahame zltky, cukor a maslo (zmaknute). Primiesame detsku krupicu, stipku soli, preosiatu majzenu, prasok do peciva, vanilkovy extrakt a tvaroh. Tvaroh som pouzila jemny, kasovity. Mozete dat aj trosku postruhanej citronovej korky. Ja som nemala, tak som nedala. A samozrejme aj hrozienka mozu byt. Alebo date hrozienka neskor vo forme omacky, tak ako som spravila ja.
- Postupne, opatrne primiesame sneh.
- Vsetko vylejeme do tortovej formy, vystlanej papierom na pecenie. Pouzila som formu s priemerom 26cm. Ak chcete mat tvaroznik vyssi, dajte formu mensiu. Pecieme v rure vyhriatej na 175 stupnov (klasicky vyhrev), neskor som teplotu trochu znizila. Pecieme nieco vyse hodiny.
- Tento tvarohovy kolac je chutny vlazny, ale tak isto chuti vyborne aj studeny.
- Na hrozienkovu omacku dame do kastrolika rozpustit maslo. Primiesame cukor, skoricu.
- Ked sa cukor trosku rozpusti primiesame umyte hrozienka. Nechame to spolu prehriat. A mozeme tento chutny dezert podavat.
- Recept na tento kolac mam na velmi starom, uz zazltnutom vystrizku z novin, ani neviem uz z ktorych. Vystrihla som si ho vtedy preto, lebo mi velmi pripominal vyborny tvaroznik, ktory podavali v NDR, kde som s priatelmi chodievala v lete na brigady. Vo vystrizku sa aj spomina, ze recept pochadza z NDR...Takze je to vlastne aj taka moja spomienka na casy davne, minule...
- Este mala pripomienka k hrozienkovej omacke...Mnozstvo surovin v recepte vam bude stacit tak na 5 porcii. Ak by ste chceli robit k celemu mucniku, spravte si radsej viac.