Tvarohový koláč s čerešňami a škoricovou posýpkou (fotorecept)

Autor receptu: janikbj

40 minút
na 180 °C

Postup

  1. Múku, soľ, cukor a studené maslo (odkrajovala som si nožom kúsky približne veľké ako polievková lyžica) si rýchlo spracujeme na mrveničku. Pridáme 4 PL studenej vody a spracujeme na cesto. Nehráme sa s tým zbytočne dlho, aby sa maslo v teplých rukách netopilo. Zabalené dáme na 30 min. do chladničky.
  2. Zmiešame si suroviny na tvarohovú plnku. Môžeme pridať strúhanú citrónovú kôru. Vajíčko pridávam nakoniec, aby som mohla ochutnávať, koľko cukru treba. Použila som tento tvaroh, hmotnosť mal dokopy cca 600g. Kto má rád moc sladké koláče, nech si pridá viac cukru.
  3. Odkôstkované čerešne dáme do hrnca, pridáme asi 2 PL hnedého cukru (keď sú dosť sladké čerešňe, netreba vôbec) a v prikrytom hrnci chvíľu necháme dusiť vo vlastnej šťave. Šťavu potom zlejeme.
  4. Vychladené cesto dáme do tortovej alebo koláčovej formy vymastenej maslom a vysypanej hrubou múkou. Vytiahneme okraje aspoň 3cm. Cesto popicháme vidličkou a dáme do rúry vyhriatej na 180 stupňov na 8-10min. predpiecť.
  5. Na predpečené cesto dáme tvarohovú plnku a na ňu podusené čerešne. Z masla, celozrnnej múky, hnedého cukru a škorice si spracujeme posýpku a posypeme ňou čerešne.
  6. Pečieme asi 30 min.,kým nie je posýpka zlatohnedá. Tvarohová plnka môže byť aj potom trochu trasľavá,ale ona stuhne, keď koláč vychladne. Koláč krájame až po vychladnutí.