Tvarohový koláč

Tvarohový koláč s bobuľovým ovocím - cheesecake (videorecept)

Autor receptu: lukas1983

Skvelý pečený cheesecake s bobuľovým ovocím, na ktorom si pochutná každý, kto ma rád tvaroh a lahodnú chuť ovocia.

12
porcií
25 minút
príprava
70 minút
na 140 °C

Suroviny

Postup

  1. Totrovú formu (priemer 20 cm) vymastíme maslom a vyložíme papierom na pečenie vrátane bokov.
  2. Sušienky rozdrvíme alebo rozmixujeme a primiešame k nim rozpustené maslo. Sušienkovú zmes vložíme do tortovej formy a utlačíme po celej forme vrátane bokov.
  3. Plnka: Do misky vložíme tvaroh a krátko pomixujeme. Pridáme múku a znovu krátko pomixujeme. Ďalej pridáme kryštálový cukor, zrniečka z vanilkového struku, nastrúhanú citrónovú kôru a znovu krátko mixujeme. Postupne pridáme vajcia izbovej teploty a mixujeme. (Plnku nemixujeme dlho preto, aby sa do nej nedostalo veľa vzduchu a pri pečení nepopraskala.) Nakoniec pridáme čučoriedky a ručne premiešame.
  4. Tvarohovú hmotu vložíme do formy na sušienkový korpus a pečieme 70 minút pri teplote 140 °C.
  5. Po dopečení otvoríme rúru na cca 20 cm a necháme koláč odpočívať 2 hodiny vo vypnutej rúre. Po 2 hodinách vložíme koláč do chladničky na ďalšie 4 hodiny.
  6. Polevu na koláč pripravíme zmiešaním 125 g bobuľového ovocia, kryštálového cukru, zrniečok z vanilkového struku a 2 lyžíc vody. Privedieme do varu a varíme 5 minút. Potom pridáme zvyšných 250 g ovocia a znovu privedieme do varu. Nakoniec zahustíme kukuričným škrobom, ktorý sme rozmiešali s 2 lyžičkami vody.
  7. Jemne vychladenú polevu nalejeme na koláč.