Tvarohový koláč
Tvarohový koláč

Tvarohový koláč s ananásom a kúskami čokolády fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 18. marca 2018
Tvarohový koláč s ananásom a kúskami čokolády (fotorecept)
Foto: cesminaz

Výborná kombinácia plnky v kysnutom ceste :-)

35 minút
na 170 °C

Suroviny

Cesto:
800 g
200 g
200 g
100 g
1 dl
1 dl
2 ks
cca 4,5 dl
50 g
1,5 KL
Plnka:
500 g
250 g
podľa chuti
2 PL
560 g
100 g
Na potretie:
2 ks
kúsok




Postup

  1. 1

    V jednej miske najprv lyžicou premiešame obe múky, cukor a soľ. Potom pridáme olej, dopolovice už spustené maslo, jogurt, bielky a napučaný kvások. Ten sme si pripravili z 3 dl mlieka + 1 kl cukru + 50 g droždia. Zvyšné cca 1,5 dl mlieka pridávame počas hnetenia postupne a zakaždým to mlieko poriadne vpracujeme do cesta. Vypracujeme jemné, mastnejšie, od polomäkkého mäkšie cesto, ktoré sa oddeľuje od misky. Pomocou trochy múky len krátko premiesime do tvaru bochníka. Poprášime vrch múkou a necháme na teplejšom mieste 1 hodinu nakysnúť.

    Tvarohový koláč s ananásom a kúskami čokolády (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Kym cesto kysne, si pripravíme vsetko na plnku. Ananás dáme odkvapkať a čokoládu pokrájame na malé kocky/kúsky. Ja som dala 100 g, ale kto chce, môže dat aj viac. Ďalej na tvarohovú plnku si zmiešame 2 krémové a 1 obyčajný tvaroh s cukrom a dvomi PL pudingového prášku.

    Tvarohový koláč s ananásom a kúskami čokolády (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Nakysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a cesto najprv roztapkáme rukami do tvaru obdlžnika. Následne ho vyvaľkáme na hrúbku cca 6 mm. Čo sa týka veľkosti, ja som ho mala cca 75 x 35 cm, ale treba sa prispôsobiť svojmu plechu :-)

    Tvarohový koláč s ananásom a kúskami čokolády (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vyvaľkané cesto natreme tvarohom, poukladáme naň rovnomerne ananás a porosýpame/rozdelíme aj čokoládu. Nakoniec cesto zvinieme zľahka do závinu, z ktorého potom nakoniec vytvoríme kruh/veniec. Taký, aby sa vam zmestil na plech. Ak by sa vám to ako veniec na plech nezmestilo, môžete to kľudne prekrojiť a upiecť vedľa seba ako 2 záviny.

    Tvarohový koláč s ananásom a kúskami čokolády (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Ešte predtým, než náš závin prenesieme na plech s papierom, odkrojíme obe konce. Na plechu ho znova upravíme do venca a natrieme ho žĺtkom, ktoré sme rozmiešali s pár kvapkami vody. Keď je koláč natretý, pozakrajujeme ho cca na 2 prsty hrubé kúsky. Najlepšie sa to krája ostrým nožom, ktorý si zakaždým treba vopchať do oleja :-) Nakoniec dáme koláč piecť do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 170 °C. Koláč pečieme prvých 20 minút klasicky a potom ho prikryjeme kúskom alobalu a pečieme takto ešte 15 minút. Čiže sa koláč pečie dokopy 35 minút. Alobalom sa zakrýva preto, lebo po tých 20-tich minútach je koláč už dostatočne hnedý, ale ešte nie je celkom dopečený.

    Tvarohový koláč s ananásom a kúskami čokolády (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Hneď po upečení ešte horúci koláč natrieme kúskom masla.

    Tvarohový koláč s ananásom a kúskami čokolády (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Koláč je naozaj fantastický. Cesto jemné, mäkké a plnka je chuťovo úžasná :-) Koláč je presne dobrý šťavnatý. A čo je tiež dôležité, že takýto výborný ostane aj na 2 - 3 deň :-) Prajem dobrú chuť!

    Tvarohový koláč s ananásom a kúskami čokolády (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

mitzy
Wau, krása, prekrásna :) plnka musí byť super! KK, snáď sa mi pošťastí upiecť tento týždeň :)
ancicka
poriadný koláč si upiekla,také tvarohové obľubujeme.
cesminaz
@Jack @Dorisa @Evelynba @Haji dakujem vam pekne za vase milé komentiky :-) Som rada,ze sa vam kolac páči. @Pivonka @Mitzy budem rada,ak vyskusate,som si istá ze neolutujete :-) Koláč je vyborny! @Ancicka :-) ano mas pravdu,je to "poriadny kus" koláča-predsalen je z kila múky :-) Piekla som ho cez vikend,ked sme isli na navstevu k rodine a kedze viem,ze tam je zopár detí,tak som im koláčom chcela urobit radost :-) Polovicu som brala so sebou a polovica sa zjedla doma :-) A veru chutilo nielen detom,ale aj dospelým ;-P
1x haji
evkalibka
Chcem sa opýtať či tie kúsky treba úplne odkrojit alebo v strede kolaca ich nechať spojené.Vyzerá úžasne
cesminaz
@Evkalibka (19.3.2018 13:49)

Nie,uplne odkrojit ich netreba,strede su spojené.Asi tak do trištvrte stačí a nožíkom treba kazdy kusok az na spodok prekrojit.Ide to celkom lahko,len to treba krajat s naolejovaným ostrym nožom :-) Tuto to vidno lepšie...


motyka
Tak to je zase niečo krásne a s takou plnkou aj vynikajúce. Neterka mi už volala, či by som ho nemohla upiecť na Veľkú noc. Tak určite skúsim a tiež z kila múky, aby bolo pre všetkých. Aj ten tvar je super. Si stále výborná vymyselníčka.
kristina47
vyzerá super,páči sa mi,ale z kila múky len jeden koláč?ukladám a čakám odpoveď,ďakujem.
cesminaz
@Zinnajdha :-) nieje to nic zvlastne,alebo "extra" ,je vela kolacov tohto tvaru :-) Milá @Motyka verim,ze vam vsetkym bude chutit :-) Mojim detom strašne chutil a aj druhy chvalili. @Siisa :-) vdaka @Monty469 :-) rada vymyslam.No a pre deti,kam sme isli na navstevu,som chcela trocha nevšedny koláč :-)
cesminaz
@Kristina 47 (21.3.2018 17:49)

Milá @Kristina ano je to ako vidno a aj som pisala len jeden velky koláč.Jeden kruh/veniec :-) Ako som uz hore v postupe pisala,vyvalkala som to na velkost cca.75x35 ,zvinula a dala na plech.Moj plech mal velkost 37x35,čize sa mi spravil taky pekny velky kruh. No pri pečení bol plný plech :-)) Ak niekto nema taky velky plech,tak moze kolac po zvinutí upiect ako 2,alebo 3 kratšie záviny.Podla moznosti ich aj takto pokrajat :-) Alebo skruteny zavin jednoducho pokrajat na mini zaviny a tak piect :-) Pekny den vsetkym.
kassia
"Nemôže byť taký dobrý, keď vydrží 2-3 dni..." ale mi tečú slinky. Určite vyskúšam.
cesminaz
@Kassia :-) dobrá teória...Piekla som ho v sobotu a na nedelu (druhy den) zvysili 4-5 kúskov,ktore boli mäkkučké a štavnate.No jeden som skrila,aby som zistila,ze aky bude aj v tretí den :-) Kebyze to nespravím,tak sa to iste nedozviem,kedze koláč mizol raz-dva :-) Ale to uz musí posúdit kazdy sam.
monty469
Mila @Cesminaz , dnes som upiekla tvarohove satocky a orechove zaviny podla tvojho receptu na cesto. Cesto je VYNIKAJUCE ! Dnes prisla na navstevu aj dcera s manzelom a nevedia si to vynachvalit. Dakujem za recept, nie nadarmo ta varechaci korunovali “Kralovnou kysnuteho peciva” :-) Pridavam foto a prajem pekny vikend :-)


jack
@Monty469 (12.5.2018 10:38)

Jééj...prečo som neprišla aj ja :(
Perfektne sa ti podarili.Šikulka.Ale môžeš poslať po Lucinke :DDD Aspoň jeden.
cesminaz
@Monty 469 (12.5.2018 10:38)

Milá @Monty koláce mas paradne a "viem" :-) že aj velmi chutné ;-P Velmi sa tesim,ze vam vsetkym chutili a ze si bola spokojná.Dakujem za tvoju odozvu s fotkou a aj tvoje milé slová.Prajem krasny vikend :-) @Jack :-)