Tvarohový koláč

Tvarohový koláč „Anjelské slzy“ (fotorecept)

Autor receptu: elenas

Veľmi jemný a chutný koláč s tvarohovou plnkou a bielkovou čiapočkou. Názov „Anjelské slzy“ dostal kvôli karamelovým kvapôčkam, ktoré vzniknú na povrchu koláča v procese prípravy.

10-12
porcií
30 minút
príprava
60 minút
na 180-160 °C

Suroviny

Postup

  1. Cesto: Múku zmiešame s cukrom, soľou a práškom do pečiva, pridáme studené nakrájané maslo a prstami urobíme mrveničku. Pridáme vaječný žĺtok a kyslú smotanu. Zamiesime jemné cesto, dlho nemiesime, ale len tak aby sa spojili všetky suroviny. Cesto zabalíme do potravinovej fólie a odložíme na 15-20 minút do chladničky.
  2. Tvarohová plnka: Tvaroh som použila jemný mäkký, ak máte hrudkovitý, tak je lepšie ho rozmixovať tyčovým mixérom na jemnú hmotu. Tvaroh som len rozpučila, pridala smotanu, žĺtky, práškový a vanilkový cukor a všetko dobre premiešala vareškou. Na konci som pridala asi 2 PL detskej krupice, ak tvaroh máte viac vodový, tak môžete pridať ešte trochu krupice. Takto pripravenú plnku prikryjeme a necháme postať pri izbovej teplote asi 30 minút.
  3. Zatiaľ cesto vyberieme z chladničky, natenko ho rozvaľkáme na veľkosť trochu väčšiu ako forma, ja som cesto vaľkala medzi dvomi fóliami (alebo mikroténovými vreckami) tak cesto bude rovnejšie a ľahšie ho prenesieme do formy. Priemer okrúhlej formy môže byť 24-26 cm. Vyvaľkané cesto prenesieme pomocou fólie do formy, vystlanej papierom na pečenie, urobíme asi 3 cm vysoké boky, poprepichujeme cesto vidličkou, prikryjeme fóliou a odložíme do mrazničky na 10-15 minút.
  4. Rúru rozohrejeme na 180 °C a dáme piecť zamrazené cesto. Pečieme 12-15 minút do ľahkého zafarbenia. Cesto vyberieme, teplotu v rúre znížime do 160 °C. Na predpečené cesto rovnomerne rozotrieme tvarohovú plnku. Vrátime koláč do rúry a pečieme pri 160 °C asi 30 minút.
  5. Niekoľko minút pred dopečením koláča pripravíme sneh z bielkov. Najprv vyšľaháme bielky so štipkou soli do jemných kopčekov, rýchlosť na mixéri zvyšujeme postupne. Keď máme jemné kopčeky, postupne do bielkov zašľaháme cukor. V tomto kroku je dôležité neprešľahať bielky. Bielky nemajú byť veľmi pevné a lesklé, mali by byť vyšľahané do mäkkých kopčekov, čiže špička musí byť zohnutá.
  6. Vyberieme koláč z rúry, na vrch rozotrieme sneh z bielkov, môžeme urobiť aj nejaký vzor a vrátime koláč do rúry ešte na 15 minút.
  7. Upečený koláč vyberieme z rúry. No a tu sú dva spôsoby ako urobiť „slzy“. Prvý spôsob: Rúru vypneme a chvíľu prevetráme a vrátime koláč do teplej rúry ešte na 20 minút, potom ho vyberieme a prikryjeme sklenenou pokrievkou, miskou alebo hrncom a necháme takto dve-tri hodiny chladnúť.
  8. Alebo druhý spôsob: Rúru vypneme, chvíľu prevetráme a vrátime koláč do ešte teplej rúry asi na 2-3 hodiny do vychladnutia. Na povrchu koláča sa začne tvoriť kondenzát - karamelové kvapôčky.
  9. Ja som vyskúšala oba spôsoby, v prvom prípade slzy sa vytvoria po dvoch-troch hodinách, v druhom prípade je kvapiek menej ale vytvárajú sa postupne ak koláč ešte postoji v chladničke ale tu sa mi viac páči konzistencia a chuť koláča, je viac stabilnejší a kvapôčky majú výraznú karamelovú vôňu. Tak si môžete vybrať:) Alebo vyskúšať oba spôsoby. Dobrú chuť. Koláč stojí za to. Potom napíšte, či váš koláč pustil slzu alebo nie :)