Tvarohovo-syrový koláč so špenátom a paradajkami (fotorecept)
Autor receptu: janikbj
6-8 porcií |
20 minút príprava |
40 minút na 220 °C |
Postup- Z hladkej celozrnnej (alebo obyčajnej bielej) múky, nasekaného vychladeného masla a 1 čl soli rukami rýchlo spracujeme drobeničku, pridáme do nej 1-2 PL studenej vody a rýchlo vypracujeme cesto (tak, aby sa maslo netopilo). Dáme ho na chvíľu do chladničky.
Formu na quiche alebo v mojom prípade malý plech (30x24cm) vymastíme maslom a vysypeme múkou. Cesto doňho natlačíme a okraje vytiahneme vyššie aspoň 3cm. Popicháme vidličkou a dáme predpiecť do rúry vyhriatej na 220 stupňov na asi 10 min.
- Kým sa cesto pečie, natrhaný baby špenát na troche masla podusíme 2 min., len kým nezvädne.
Vo veľkej miske rozmiešame vajíčka (3 väčšie alebo 4 menšie), 1,5dl mlieka, kyslú smotanu, tvaroh, rozmrvený balkánsky syr. Podľa chuti osolíme. Do tejto zmesi vmiešame podusený vychladnutý špenát. Cherry paradajky nakrájame na polovice.
- Na predpečené cesto vylejeme tvarohovú zmes, poukladáme nakrájané paradajky, reznou stranou hore.
- Pečieme asi 45 min., kým nie sú okraje upečené do zlata a stred stuhnutý. Stred bude trasľavý dlhšie, keď bude koláč chladnúť, stuhne úplne.
Koláč nekrájame úplne horúci, plnka nebude držať tvar. Čo sa u nás, samozrejme stalo, ale hlad je hlad :D
|