Tvarohovo-syrový koláč so špenátom a paradajkami (fotorecept)

Autor receptu: janikbj

6-8
porcií
20 minút
príprava
40 minút
na 220 °C

Suroviny

Postup

  1. Z hladkej celozrnnej (alebo obyčajnej bielej) múky, nasekaného vychladeného masla a 1 čl soli rukami rýchlo spracujeme drobeničku, pridáme do nej 1-2 PL studenej vody a rýchlo vypracujeme cesto (tak, aby sa maslo netopilo). Dáme ho na chvíľu do chladničky. Formu na quiche alebo v mojom prípade malý plech (30x24cm) vymastíme maslom a vysypeme múkou. Cesto doňho natlačíme a okraje vytiahneme vyššie aspoň 3cm. Popicháme vidličkou a dáme predpiecť do rúry vyhriatej na 220 stupňov na asi 10 min.
  2. Kým sa cesto pečie, natrhaný baby špenát na troche masla podusíme 2 min., len kým nezvädne. Vo veľkej miske rozmiešame vajíčka (3 väčšie alebo 4 menšie), 1,5dl mlieka, kyslú smotanu, tvaroh, rozmrvený balkánsky syr. Podľa chuti osolíme. Do tejto zmesi vmiešame podusený vychladnutý špenát. Cherry paradajky nakrájame na polovice.
  3. Na predpečené cesto vylejeme tvarohovú zmes, poukladáme nakrájané paradajky, reznou stranou hore.
  4. Pečieme asi 45 min., kým nie sú okraje upečené do zlata a stred stuhnutý. Stred bude trasľavý dlhšie, keď bude koláč chladnúť, stuhne úplne. Koláč nekrájame úplne horúci, plnka nebude držať tvar. Čo sa u nás, samozrejme stalo, ale hlad je hlad :D