Tvarohovo-syrové pagáče fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 8. októbra 2017
Tvarohovo-syrové pagáče (fotorecept)
Foto: cesminaz

Recept na dobré pagáče sa vždy zíde :-)

20 minút
na 180 °C

Suroviny

500 g
500 g
250 g
250 g
2 ks
cca 300 ml
150 ml
2,5 PL
50 g
Okrem toho:
300 g na strúhanie
1 ks na potretie




Postup

  1. 1

    Budeme potrebovať 1 kelímok jemného tvarohu a smotanu. Ja som použila takú kyselkavejšiu, hustejšiu. Použijete kľudne takú smotanu, aká je u vás dostupná, či už kyselkavá alebo sladšia, hlavne nech je hustejšia :-) S pohárikom som odobrala 1,5 dl :-)

    Tvarohovo-syrové pagáče (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    V jednej miske si najprv lyžicou premiešame obe múky a soľ. Potom pridáme smotanu, tvaroh, dopoly spustené maslo (margarín), žĺtky a napučaný kvások, ktorý sme si dopredu pripravili z 1,5 dl mlieka + 1 kl cukru +d roždie. Zvyšných cca 1,5 dl mlieka pridávame do cesta postupne. Vypracujeme hladké, od polomäkkého mäkšie cesto, ktoré sa má oddeľovať od misky. Posypeme ho troška múkou a už len bez miesenia napravíme do tvaru bochníka. Cesto dáme na teplejšie miesto nakysnúť na cca 1-1,5 h - závisí od izbovej teploty.

    Tvarohovo-syrové pagáče (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Kým cesto kysne si nastrúhame na jemnejšie syr. Ja som použila Edam, ale môžte použiť aj iný tvrdý syr, napr. Gouda, Ementál atd. Celkom podľa vašej chuti :-) Potrebujeme celkovo cca 300 g syra. Z toho 250 g do pogáčov a cca 50 g na posyp navrch. Ale kludne môzte dať syr aj od oka :-)

    Tvarohovo-syrové pagáče (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Za 1 hodinu nám cesto do trištvrte nakyslo - to úplne stačí, keďže ešte bude aj tak kysnúť. Cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, rozťapkáme ho najprv rukami a následne ho vyvaľkáme na hrúbku cca 7 mm.

    Tvarohovo-syrové pagáče (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Posypeme všade syrom, trocha osolíme a zľahka zvinieme. Takto necháme zakryté 25 - 30 minút podkysnúť.

    Tvarohovo-syrové pagáče (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Podkysnutý závin rozťapkáme rukami a následne ešte vyvaľkáme na hrúbku 1,5 cm. Celé natreme rozšľahaným vajcom a následne posypeme strúhaným syrom. Takto posypané vykrajujeme pagáče. Moje mali priemer 5 cm. Z tejto dávky mi vyšlo toľko pagáčov, kľlko je na fotke :-)

    Tvarohovo-syrové pagáče (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pagáče poukladáme na plech s papierom a dáme ihneď do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 180 °C na 20 minút. Treba si to radšej sledovať.

    Tvarohovo-syrové pagáče (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pagáče sú veľmi chutné. Sú presne dobré slané a majú výbornú syrovú chuť. Čerstvé, v deň pečenia sú z vonka jemne chrumkavé, ale výborné sú aj na druhý a tretí deň :-) Moje pagáče narástli na výšku 2, 5cm, takže ak ich chcete mať ešte vyššie, tak si cesto pred vykrajovaním rozvaľkajte aspoň 2,5-3 cm :-) Prajem dobrú chuť.

    Tvarohovo-syrové pagáče (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

monty469
Veru, receptov na pagace nie je nikdy dost :-) Vyzeraju dobre
dosa
perfektne, len zahryznut...
jack
Ďalší do zbierky.Teším sa kedy ich skúsim.;-)
finczi
Lákavé na pohľad a určite veľmi chutné...
tonicka53
vyzerajú veľmi chutne tvoje pagáče, ale vlastne ako všetko pečenie od teba :-) doplň prosím do rozpisu surovín cukor ktorý ide do kvásku;
garanco
Keď som čítala recept, podvedome som pregĺgala a vôňu som cítila z mojej rúry, ale, žiaĺ, realita je iná! Takže ich musím upiecť, recept sa mi páči, ukladám si ho :-) !
havino
zahryzla by som aj včul, podobné pečiem z času na čas, tvarohové sú vláčne, fotka prudko jedlá :-)
jansam
Paráda, iste ich vyskúšam, ukladám do svojej KK.....




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia