Tvarohovo-marhuľové kocky z domáceho lístkového cesta (fotorecept)

Autor receptu: medovnicek

Recept na domáce lístkové cesto mám zo stránky www.slovakradio.sk/regina/kosice/recepty.sk Autor receptu bol Anton Dučaj z Lorinčíka.

Postup

  1. Pripravíme dve cestá.
  2. Prvé cesto pozostáva z 200 g múky a 250 g masla a štipky soli.
  3. Druhé cesto si vymiesime z 200 g múky, dvoch žĺtkov, 2 PL vlažnej vody, 2 kopcovitých PL kyslej smotany a 1 KL octu.
  4. Cesto dobre vypracujeme.
  5. V pôvodnom recepte to nebolo spomínané, ale ja som obe cestá odložila cca na 20 minút odpočívať do chladničky, aby sa mi s nimi lepšie manipulovalo.
  6. Po tejto dobe som obe cestá rozdelila na dve časti - čiže nám vznikli dve cestá maslové a dve závinové.
  7. Všetky štyri cestá rozvaľkáme na tenko. Na obrázku vidíte dve z nich - na ľavo maslové, na pravo závinové.
  8. Potom cestá začneme ukladať na seba. V pôvodnom recepte sa písalo, že sa začína maslovým, ale ja som dala najskôr závinové a na to som položila maslové.
  9. Na maslové som položila druhé závinové (už máme tri cestá uložené na sebe)
  10. A na závinové som položila druhé maslové (tu už máme všetky 4 uložené na sebe)
  11. Spoločne ich rozvaľkáme, aby sa dobre spojili.
  12. V pôvodnom recepte bolo písané, že teraz sa má dať cesto na hodinu odpočinúť. Ja som ten postup zmenila a cesto som poskladala.
  13. viď obrázok
  14. viď obrázok
  15. viď obrázok
  16. Po tomto kroku som cesto odložila do chladničky a po 20 minútach som postup zopakovala. Celkove som prekladala 3x a cesto odpočívalo v chladničke hodinu.
  17. Nakoniec som už len cesto vyvaľkala, radielkom nakrájala na rovnaké štvorce
  18. Do stredu som nastriekala plnku, ktorú som pripravila zmiešaním všetkých surovín a položila polovicu marhule. Okraje som potrela vajíčkom.
  19. A už už ich len do ružova upečieme v rúre vyhriatej na 200 C.