Tvarohovo-marhuľové kocky z domáceho lístkového cesta (fotorecept)
Autor receptu: medovnicek
Recept na domáce lístkové cesto mám zo stránky www.slovakradio.sk/regina/kosice/recepty.sk
Autor receptu bol Anton Dučaj z Lorinčíka.
Postup
- Pripravíme dve cestá.
- Prvé cesto pozostáva z 200 g múky a 250 g masla a štipky soli.
- Druhé cesto si vymiesime z 200 g múky, dvoch žĺtkov, 2 PL vlažnej vody, 2 kopcovitých PL kyslej smotany a 1 KL octu.
- Cesto dobre vypracujeme.
- V pôvodnom recepte to nebolo spomínané, ale ja som obe cestá odložila cca na 20 minút odpočívať do chladničky, aby sa mi s nimi lepšie manipulovalo.
- Po tejto dobe som obe cestá rozdelila na dve časti - čiže nám vznikli dve cestá maslové a dve závinové.
- Všetky štyri cestá rozvaľkáme na tenko. Na obrázku vidíte dve z nich - na ľavo maslové, na pravo závinové.
- Potom cestá začneme ukladať na seba. V pôvodnom recepte sa písalo, že sa začína maslovým, ale ja som dala najskôr závinové a na to som položila maslové.
- Na maslové som položila druhé závinové (už máme tri cestá uložené na sebe)
- A na závinové som položila druhé maslové (tu už máme všetky 4 uložené na sebe)
- Spoločne ich rozvaľkáme, aby sa dobre spojili.
- V pôvodnom recepte bolo písané, že teraz sa má dať cesto na hodinu odpočinúť. Ja som ten postup zmenila a cesto som poskladala.
- viď obrázok
- viď obrázok
- viď obrázok
- Po tomto kroku som cesto odložila do chladničky a po 20 minútach som postup zopakovala. Celkove som prekladala 3x a cesto odpočívalo v chladničke hodinu.
- Nakoniec som už len cesto vyvaľkala, radielkom nakrájala na rovnaké štvorce
- Do stredu som nastriekala plnku, ktorú som pripravila zmiešaním všetkých surovín a položila polovicu marhule. Okraje som potrela vajíčkom.
- A už už ich len do ružova upečieme v rúre vyhriatej na 200 C.