Tvarohový koláč

Tvarohovo-lekvárové pité s čokoládovou polevou (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Jednoduché tvarohové pité v kombinácii s marhuľovým džemom a čokoládou :-) Chutí fantasticky!

35 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. V jednej miske najprv lyžicou premiešame múku, cukor, soľ, prášok do pečiva a citrónovú kôru. Potom pridáme 2 celé vajcia a do polovice už rozpustené maslo. Vypracujeme jemné, mastné, polomäkké cesto. Cesto necháme 15 - 20 minútiek postáť.
  2. Zatial si pripravíme na plnku 4 x 250g plnotučného tvarohu, smotanu, vajce, pudingový prášok a cukor. V jednej miske všetko poriadne zmiešame .Na polevu budeme potrebovať veľkú čokoládu na varenie a maslo, ale uvaríme ju až neskôr :-)
  3. Cesto na trocha pomúčenej doske rozdelíme na polovicu a vyvaľkáme ho na o trocha väčšiu veľkosť než je plech. To preto, lebo spodné cesto musí mať okraje nahor. Môj plech má vnútorný rozmer 25 x 35 cm.
  4. Cesto prenesieme válkom na plech s papierom, upravíme mu okraje a popicháme spodok vidličkou. Tvarohovú plnku rovnomerne všade rozotrieme a pokladieme džem na pečenie v takých pásikoch. Prikryjeme druhým cestom, ktoré sme si vyvaľkali presne na velkosť plechu. Popicháme vrch hore dole vidličkou a dáme piecť do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 180 °C na cca 35 minút. Treba si to sledovať.
  5. 150 g nalámanej čokolády si rozpustíme so 100 g masla. Buď vo vodnom kúpeli, alebo na najmenšom plameni za stáleho miešania.
  6. Ešte teplú/tekutú čoko polevu rozotrieme približne rovnako na vychladnutý koláč. Môžte aj celkom rovno zahladiť, ale mňe to na výstavu nejde a deti to zhltnú tak či tak :-) Necháme stuhnúť.
  7. Keď čokoláda stuhla, pokrájala som pité nožíkom s jemnými zúbkami, ktorý som si namáčala/zohrievala v pohári s horúcou vodou. Pravdaže nie mokrým nožom, zakaždým namočením som ho utrela :-) Pité rezy sú vysoké 4 cm.
  8. Je to výborný a pritom velmi jednoduchý koláčik. Tvaroh, džem a čokoláda je super kombinácia :-) Niečo na štýl "Túró rudi", len tu je aj jemné pité cesto :-) Je veľmi chutný ihneď, ale ešte lepší je na druhý deň ;-P Dobrú chuť !