Marhuľový koláč

Tvarohovo-kôprový koláč s marhuľami (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Možno pre niekoho trochu nezvyklá kombinácia na sladko,ale je to naozaj velmi chutný koláč ;-P

30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. V jednej miske pomiešame obe múky, cukor a soľ. Pridáme olej, smotanu a v 1,5 dl mlieka napučané droždie. Zvyšných cca 0,5 dl pridáme pri vypracúvaní radšej podľa potreby postupne. Máme dostať od polomäkkého mäkšie cesto, ktoré sa síce o ruky lepí, ale od misky sa oddeľuje. Cesto pomocou trochy múky len krátko premiesime do tvaru bochníka, poprášime vrch múkou a necháme cca 30 minút kysnúť.
  2. Zatiaľ si pripravíme všetko na našu "plnku" :-) Prichystáme si zrelé marhule, ktoré podla veľkosti pokrájame buď na polovice alebo štvrtiny. Ja som ich ešte posypala trocha vanilkovým cukrom. Následne si zmiešame všetky prísady na tvarohovú plnku. Kôpru netreba priveľa, stačia také 3-4 PL pokrájaného kôpru. Ale kto chce, môže kľudne aj viac :-)
  3. Nakysnuté cesto si vyvaľkáme na veľkost plechu (môj je 28x38 cm) ale môžte aj o 1 cm väčšie, aby malo okraje. Následne rozotrieme naň plnku a poukladáme marhule, ktoré trocha stlačíme dole. Ja som dávala štvrťky, lebo polovičky by boli priveľké :-) Koláč dáme ihneď piecť do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 180 °C na cca 30 minút. Treba si to sledovať, keďže každý si pozná svoju rúru.
  4. Už hotový, voňavý koláčik ;-) Piekol sa mi presne 30 minút.
  5. Koláč necháme celkom vychladnúť, aby sa dal pekne krájať :-)
  6. Koláč je veľmi chutný, s jemnou a šťavnatou plnkou. Tvarohová plnka ochutená citrónovou kôrou a s jemnou nôtou kôpru, veľmi ladí s marhuľami :-) Koláč je výborný aj bez ovocia, čisto len s tvarohovo-kôprovou plnkou, ale tak isto je veľmi chutný aj s broskyňami namiesto marhúľ :-) Prajem dobrú chuť.