Tvarohový koláč
Tvarohový koláč

Tvarohovo-jahodové koláče fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 6. júna 2019
Tvarohovo-jahodové koláče (fotorecept)
Foto: cesminaz

Ľahučké buchtovité cesto s tvarohom a voňavými jahodami ;-P Verím, že si pochutia nielen deti, ale aj dospelí. Ovocie môžete obmieňať zakaždým podľa sezóny Zobraziť celý popisĽahučké buchtovité cesto s tvarohom a voňavými jahodami ;-P Verím, že si pochutia nielen deti, ale aj dospelí. Ovocie môžete obmieňať zakaždým podľa sezóny ;-)

10 ks
porcií
25-30 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
400 g
200 g
100 g
2 dl
cca 1 dl
75 g
1 dl
21 g
1 bal
0,5 ČL
Plnka:
500 g
podľa chuti
3 PL
podľa chuti
Na potretie:




Postup

  1. 1

    V jednej miske najprv lyžicou premiešame obe múky, cukor a soľ. Potom pridáme dopolovice tekuté maslo, jogurt a v 2 dl mlieka napučané droždie. Tú cca 1 dl vody zapracúvame do cesta potroške, a to tak, že zakaždým trošku nalejeme na cesto a poriadne premačkáme/vpracujeme. Cesto sa musí začať oddelovať od misky. Vypracované cesto má byť ľahké, vzdušné, od polomäkkého mäkkšie cesto. Nakoniec cesto pomocou trošky múky krátko vymiesime do tvaru bochníka, poprášime vrch múkou a necháme 30 minút kysnúť.

    Tvarohovo-jahodové koláče (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zatiaľ si môžme pripravit všetko potrebné na plnku, ale zamiešame si ju až neskôr, aby zbytočne tým státím nezredla :-) Teraz je práve sezóna jahôd, ale kľudne sa jahody podľa chuti môžu obmieňať marhuľami, ríbezľami, čučoriedkami... Zakaždým budú koláče chutiť trocha inak, ale vždy fantasticky!

    Tvarohovo-jahodové koláče (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto vyklopíme na trošku pomúčenú dosku a rozdelíme ho na 10 rovnakých častí. Každé cesto ešte raz premiesime do bochníčka, ale len s minimom múky. Následne bochníčky pokladieme na plech s papierom a necháme prikryté 15 minút podkysnúť.

    Tvarohovo-jahodové koláče (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zatiaľ si urobíme plnku.. Tvaroh, cukor, hrozienka a puding si dobre v miske rozmiešame. A až potom pridáme a zľahka v miešame pokrájané jahody :-) Ovocie treba dávať vždy primerane, nech ho nie je málo, ale ani priveľa, lebo potom ten pudingový prášok to množstvo šťavy z ovocia nebude vládať vpiť a potom vám budú v pekáči koláče plávať :-)) Cukor si tiež treba dať podľa chuti, ja som dala 2 dl a to úplne stačilo. Nebolo presladené, chuť jahôd pekne vynikala :-)

    Tvarohovo-jahodové koláče (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Podkysnuté bochníčky potrieme dobre olejom a následne ich dnom väčšieho pohára roztlačíme. Nech sú jamky široké a hlboké :-) Všetkú plnku rozdelíme do koláčov. Pravdepodobne sa vám tá plnka bude zdať priveľa, ale nebojte sa, dajte poriadne kopcom ;-) Až teraz zapneme rúru na 180 °C a zatiaľ, kým sa nám vyhreje, necháme aby nám koláče trošičku podkysli :-) To je cca 10 minút. Následne pečieme koláče na 180 °C cca.30 minút, treba si to kontrolovať.

    Tvarohovo-jahodové koláče (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Ešte jemne teplé posypeme práškovým cukrom ;-)

    Tvarohovo-jahodové koláče (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Koláče sú fantastické, cesto jemné a ľahké. Plnky je fakt bohato a je chuťovo výborná ;-) Kombinácia tvaroh a ovocie snáď nikdy nesklamú ;-D Prajem dobrú chuť!!

    Tvarohovo-jahodové koláče (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

janikbj
milá Cesminaz, teraz bez akejkoľvek nadsázky - neoslovil ťa zatiaľ žiaden vydavateľ? tvoje recepty sú pripravené a hodné tlačenej formy, to by bola kniha na tej najlepšej úrovni, fakt trhák. klobúk dole pred tvojim umením - kuchárskym aj fotografickým - čo recept, to skvost ♥
cesminaz
@Janikbj (6.6.2019 14:04)

:-)) vraj trhák! Vdaka pekne,si naozaj zlatá :-) ale nie,ešte som nedostala žiadnu ponuku na knihu :-) Kto vie,možno raz...
Pekný večer prajem!
terinka55
@Cesminaz , veď pošli balíček s poštovým holubom. Tu, k Podhájskej, krížom, je tu “co by dup”. Pochvala preveľká za Tvoju usilovnosť a veru aj potešenie pre očí :-)
martakv
...aj ja sa pridávam a chválim zaujímavé recepty, "blbuvzdorný " popis, detailné foto, až mám pocit, že by som to zvládla aj ja, aj keď pečenie vôbec nie je moja silná stránka :-). Každý Váš recept ma vždy poteší, takže za ne ďakujem a dúfam, že Vám chuť a energia pridávať recepty vydrží ešte veeeeeľmi dlho.
kukulienka71
perfektná kombinácia aj pre kysnuté koláče. Pripájam sa k tým, čo vyjadrujú svoj obdiv k tvojmu umeniu vybrať, zrealizovať a zdokumentovať recept. Si pracovitá a dôkladná.
cesminaz
@Terinka55 (7.6.2019 16:09)

:-) jasné,že pošlem! Uviažem mu o nohu,už len nájst takého velkého holuba ;-)) Pozdravujem!
1x haji
cesminaz
@Martakv (7.6.2019 20:29)

:-)) dakujem za milé slová a som si úplne istá,že by si to zvládla :-) Že ako dlho mi tá chuť a nálada pridávat recepty vydrží to neviem :-) no dúfajme že ešte nejaký ten čas ;-P
1x haji




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia