Tvarohový koláč

Tvarohovo-jablkový koláč (fotorecept)

Autor receptu: helena10

Voňavý, chutný, jemný koláč nielen pre domácich...

Suroviny

Postup

  1. Vyšľaháme vajcia, štipku soli, cukor. Vlejeme teplé mlieko, olej a roztopené masto. Premiešame. Dáme múku (môže byť len polohrubá) s kypriacim práškom do pečiva a vymiešame cesto. Teraz nakrájame na drobno a tenšie 1 – 2 ks jablká so šupkou, ale očistené od jadrovníkov (záleží od veľkosti). Ja som narezala 1,5 ks našich červených jabĺk. Nakrájané jablká primiešame do pripraveného cesta. Pridala som aj 1 PL ovocného sirupu kvôli hustote cesta. Cesto nalejeme do pripravenej okrúhlej formy s priemerom 24 cm. Na dno formy som dala papier na pečenie a boky som vymastila tukom a posypala hrubou múkou. Vložila som do vyhriatej rúry na 180 stupňov a nechala piecť 30 minút. Kým sa pečie cesto, pripravíme si tvarohovú plnku. V nádobe poriadne premiešame spolu tvaroh, smotanu, cukor, nastrúhanú citrónovú kôru, vanilkový cukor, vajcia, Zlatý klas alebo škrob.
  2. Potom hneď nakrájame jablká so šupkou na väčšie plátky, ktoré použijeme na tvarohovú plnku na ozdobu. Upečené cesto som vybrala po 30 minútach z rúry a ešte horúce som hneď zaliala pripravenou tvarohovou zmesou. Na vrch som poukladala pripravené väčšie plátky jabĺk na ozdobu. Množstvo plátkov si dajte podľa vlastnej chuti. Vložíme naspäť do horúcej rúry (180 stupňov) na 20 minút, kým sa upečie aj tvarohová zmes. Kontrolujem rúru. Upečený vychladnutý koláč som len poprášila trošku práškovým cukrom a nakrájala. Prajem dobrú chuť.