Tvarohovo-čerešňový koláč
Autor receptu: orchidea
V miske zvyšok čerešní, v chladničke tvaroh.... chuť niečo upiecť. Tak som urobila kysnuté cesto a tento koláč...
Postup
- Do trošky teplého mlieka rozdrobím droždie, pridám asi 1 KL kryštálového cukru a urobím kvások. Rozpustím si tuk. (Môže byť aj Hera)
Múku preosejem do misky, pridám cukor a trošku soli. Do mlieka rozmiešam celé vajíčka.
Keď droždie vykysne prilejem ho k múke s cukrom, prilievam mlieko s vajíčkami a rozpustený tuk. Vypracujem vláčne cesto.
- Cesto nechám na teplom mieste kysnúť asi 30 minút, potom ho znovu premiesim a opäť nechám kysnúť.
- Kým cesto kysne, urobím si plnku. Zmiešam tvaroh s vanilkovým pudingom - práškom, pridám cukor, vanilkové cukry, žĺtky, rozpustené maslo a hrozienka, nakoniec zľahka primiešať vyšľahaný sneh.
Urobím si aj posýpku, zmiešaním múky cukru, vanilkového cukru a masla. Všetko ručne spracovať na drobiacu sa zmes. Posýpku vložím zatiaľ do chladničky.
- Vykysnuté cesto na pomúčenej doske rozvaľkám zľahka na veľkosť plechu, prenesiem na vymastený plech, natriem plnku, uložím odkôskované čerešne.
Na plechu nechám ešte podkysnúť a potom vložím do vyhriatej rúry na 180 stupňov. Pečiem asi 25 minút, potom plech vyberiem, posypem posýpkou a dám znova piecť.
- Pretože som si urobila viac cesta, z väčšieho množstva surovín, urobila som aj okrúhly koláč bez tvarohovej plnky, iba s čerešňami a posýpkou. Mne chutil ešte viac ako ten s tvarohom.