Tvarohové slíže s kyslou smotanou a s údenou slaninkou /fotorecept/

Autor receptu: pusta

Dnes som siahla po starej známej klasike, kedysi sa varilo v múčny deň v týždni alebo v piatok, pravda vtedy bez údenej slaninky. Cesto som si spravila sama, s domácim cestom je to chutnejšie a rýchlejšie. Skúste oprášiiť tento starý dobrý recept a vyskúšajte si ho aj Vy!

4
porcie
90 minút
príprava
4 minút
na 100 °C

Postup

  1. Z múky, vajca a vody som spracovala mäkšie cesto, prikryté som ho nechala odpočívať asi 30 minút. Cesto som vyvaľkala na na jemne pomúčemej doske na hrúbku asi 1 mm, nechala som ho preschnúť asi 1 hodinu, potom som ho pokrájala na pásy o šírke asi 5 cm, položila som ich jemne pomúčené na seba, aby sa pri krájaní nezlepili.
  2. Pásy som ostrým nožom pokrájala na slíže hrúbky vyvaľkaného cesta, aby boli pekne guľaté a znovu som nechala preschnúť asi 1 hodinu.
  3. Kým cesto schlo, pripravila som si tvaroh a kyslú smotanu. Pokrájala som na kocky údenú slaninku.
  4. Do misky som dala tvaroh, ktorý som rozdrobila vidličkou.
  5. K tvarohu som pridala kyslú smotanu a soľ, celé som dobre premiešala.
  6. Pripravené slíže som dala variť do vriacej osolenej vody a varila som ich cca 4 minúty.
  7. Uvarené slíže som scedila,...
  8. ...dala do jenskej misy /dobre zachováva teplo/ a premiešala som ich s olejom, aby sa nezlepili.
  9. Rozdelila som slíže na taniere, dala som na ne tvaroh rozmiešaný s kyslou smotanou a vrch som posypala s vyškvarenou domácou údenou slaninkou. Ak sa slaninka vynechá, jedlo môžu aj vegetariáni.
  10. Podávala som s hlávkovým šalátom.