Tvarohové pirohy so slivkovým lekvárom a strúhanými jablkami

Autor receptu: dvorka

Tvarohové cesto používam na prípravu pirohov alebo ovocných knedlikov veľmi rada. Je vďačné a nielen že sa s ním dobre robí, ale je aj rýchlo spravené. Tento krát som ako plnku použila slivkový lekvár so strúhanými zavarenými jablkami, ktoré mi ostali z čias "hojnosti". Nejde ani tak o prípravu cesta, ale chcem dať vedieť že kombinácia slivka a jablko je skvelá voľba.

3
porcie
30 minút
príprava
3-5 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Z tvarohu, vajíčka a múky som si urobila nelepivé a dobre spracovávateľné cesto. Niekedy do cesta nedávam ani vajíčko, vtedy dám menej múky. Na doske som si cesto vyvaľkala na asi 3 mm a povykrajovala som si kolieska podľa veľkosti pirohovača. Do stredu kolieska som dala plnku zmiešanú zo slivkového lekvára a strúhaných jabĺk z pohára. Pridala som aj trochu vanilkového cukru. Škoricu som nepridávala, ale aj tá môže byť. Ale len tak trolinku.
  2. Mám tri pirohovače. Najmenší používam na slané plnky, väčší na sladké a najväčší skôr na pečené plnené pirohy. Kto nemá pirohovač, kolieska s plnkou preloží, okraje popritláča prstom a potom vidličkou urobí ozdobné okraje.
  3. Pirohy som nechala chvíľu postáť kým mi zovrela voda vo veľkom hrnci ktorú som si vopred osolila. Postupne som do hrnca vkladala pirohy, premiešala aby nejaký neostal prilepený na dne. Keď vyplávali na povrch, ešte som ich nechala chvíľu povariť. Varím asi tri minúty. Pirohy vyberiem z hrnca dierovanou naberačkou, nechám odkvapkať a na ešte horúce položím plátok masla. Podávala som s trochou granka a strúhanými orechmi.