Tvarohové koláčiky z pre mňa netypického cesta-fotopostup

Autor receptu: medovnicek

Veľmi rada pečiem z kysnutého cesta a rada skúšam nové postupy, ktoré nepoznám. Tak to bolo aj v tomto prípade. Recept som objavila na jednom ruskom webe. Postup prípravy je trocha zdĺhavejší, ale výsledok rozhodne stoji za to.

12
porcií

Suroviny

Postup

  1. Do misy nasypeme pre osiatu múku, pridáme sušené droždie a vidličkou droždie dobre v múke rozmiešame.
  2. Pridáme vlažnú vodu a všetko spolu dobre vypracujeme. Snažíme sa dôkladne vypracovať cesto - miesila som ho cca 10 minút, aby bolo dokonale hladké.
  3. Cesto zakryjeme a necháme na teplom mieste kysnúť cca 4 -5 hodín odpočívať. Takto vyzeralo po 5 hodinách.
  4. V strede cesta vidličkou urobíme prázdny stred.
  5. Do jamky pridáme vlažnú vodu, v nej dobre rozmiešame soľ, cukor a tvaroh.
  6. Prisypeme múku
  7. A všetko spolu spracujeme do jedného kompaktného cesta, do ktorého postupne zapracujeme povolené maslo.
  8. Cesto dôkladne vypracujeme a opäť necháme 1,5 hodiny kysnúť na teplom mieste. Po tejto dobe na doske cesto znovu dôkladne prehnetieme a rozdelíme na 12 rovnakých kúskov- jeden kúsok vychádza cca na 70 g. Z každého kusu vytvarujeme guľôčku, ktorú zakryjeme utierkou a necháme cca 10 minút ešte kysnúť.
  9. Potom postupne rozvaľkáme do kruhu. Keďže na vykrajovanie týchto koláčikov používame nejakú šálku, tak koliesko by malo byť o niečo väčšie ako šálka, ktorou budeme vykrajovať.
  10. Postupne povykrajujeme kolieska
  11. Tak, aby nám z cesta zostal jeden celistvý prázdny krúžok
  12. Prázdny krúžok v rukách dôkladne povyťahujeme, dávame pozor, aby sa krúžok nepretrhol. Ide to dobre.
  13. Preložíme ho na polovicu
  14. A spletieme. Na konci nám ostanú prázdne oká - tie prevlečieme cez seba, aby nám vznikol celistvý kruh.
  15. Okraje vy krojených koliesok potrieme vodou a priložíme spletený kruh, tým vytvoríme obvod koláčikov.
  16. Tvaroh, kyslú smotanu, cukor, vajíčko a solamyl dôkladne vymiešame. Touto plnkou naplníme koláče. Necháme ešte cca 10 minút kysnúť. Potom okraje potrieme vajíčkom a dáme piecť.
  17. Piekla som na 180 C.
  18. Detailnejší pohľad na koláčik