Tvarohové koláče

Tvarohové koláče s chrumkavým povrchom (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Tvarohových koláčov je naozaj mnoho a predsa ich nikdy nie je dosť :-) Tieto sú u nás doma veľmi obľúbené. Sú výnimočné ich strúhankovo-cukrovým chrumkavým povrchom.

10-11 ks
porcií
25 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Cesto: V jednej miske si najprv lyžicou premiešame obe múky, cukor a soľ. Následne pridáme olej, žĺtok, jogurt a v 2 dl mlieku napučané droždie. Zvyšných cca 1-1,25 dl mlieka pridávame postupne podľa potreby pri vypracúvaní cesta. Máme dostať od polomäkkého trocha mäkšie, trocha lepivé cesto, ktoré ešte pomocou trochy múky krátko vymiesime do tvaru bochníka. Cesto nakoniec poprášime trochou múky a necháme 30-40 minút na teplom mieste kysnúť.
  2. Kým cesto kysne, pripravíme si všetko na tvarohovú plnku, ktorú zmiešame ale až tesne pred plnením koláčov. Cukor si do plnky môže dať každý podľa chuti. Ďalej si pripravíme strúhanku, ktorú zmiešame s cukrom a bielok, aby sa tá strúhanka na koláče nalepila :-) Podľa chuti môžete zamiešať do strúhanky kľudne aj vanilkový cukor alebo dokonca aj mletú škoricu.
  3. Z nakysnutého cesta urobíme valec, ktorý pokrájame na 10-11 rovnakých kúskov. Každý jeden kúsok znova zľahka premiesime do bochníka a necháme ich 10 minút postáť. Následne bochníčky vyvaľkáme na 10-11 cm, naplníme tvarom, podľa fotiek dobre uzavrieme a uzavretou stranou nadol ukladáme na pomúčenú dosku. Ja som naplnila pár kúskov aj našou obľúbenou kombináciou tvaroh- lekvár.
  4. Koláče po jednom namáčame najprv do bielka a následne do strúhanky zmiešanej s cukrom. Poukladáme ich na plech s papierom troška ďalej od seba a následne do každého koláča 2-3x zastrihneme.
  5. Koláče dáme ihned piecť do rúry, ktorú sme si už vopred rozohriali na 180 °C na cca 25 minút. Pre istotu si to treba ale sledovať, lebo každá rúra pečie trocha inak.
  6. Koláče sú ľahučké a mäkké, ale povrch majú chrumkavý :-) Sú veľmi chutné a fajnové !!! Prajem dobrú chuť :-)
  7. Ďalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com :-)