Tvarohové koláče, makové, orechové rožky a slaničky fotorecept

mariaklara - fotkamariaklara, 8. marca 2011

Tieto koláče robím na Vianoce, na bielu sobotu a ešte hocikedy, keď máme na ne chuť. Sú veľmi vďačné na raňajky.

40-60 minút
príprava
10-15 minút
na 125-150 °C

Suroviny

900 g
100 g
200 ml
250-300 ml
250-300 ml
3 PL, alebo obycajny krystalovy
 štipka
Kvások:
4 PL
1/2 KL
1 1/2 kocky
Plnka:
2 ks
1 ks
1 PL, alebo obycajny krystalovy
 -za hrsť
1 ks
 ( džem )
Plnka :
100 g
50 g, alebo obycajny krystalovy
plnka:
100 g
50 g, alebo obycajny krystalovy
1 ks, na potretie
50 ml, na potretie




Postup

  1. 1

    Pripravíme si: ( Doplním dodatočne.)

  2. 2

    Ako prvý urobíme kvások, do vlažného mlieka pridáme cukor, kvasnice a odložíme na teplé miesto vykysnúť. Do misky dáme soľ, preosejeme múku, pridáme olej, teplé mlieko s vodou a cukrom. Pridáme kvások a vypracujeme hladké cesto.

    Tvarohové koláče,  makové, orechové rožky a slaničky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Keďže používame rýchlokysku, za 10 min. máme cesto nakysnuté a môžeme pokračovať.

  4. 4

    Väščiu polovicu cesta vyklopíme na dosku, rozgúľame na 1 cm hrúbku a vykrajujeme koláčiky. Na plech dáme fóliu na pečenie, koláče preložíme na plech, 10-15 min. necháme kysnúť prikryté na plechu. Pripravíme si tvaroh s vajcom, cukrom a vanil. cukrom. Aby sme zabránili stečeniu tvarohu, pridáme za hrsť hrubej múky a premiešame. Potom do stredu každého koláča urobíme prstom jamku, do každej jamky vložíme marhuľový lekvár, kraje natrieme rozšľahaným vajcom. Teraz môžeme klásť tvaroh a na tvaroh štyri hrozienka. Dáme piecť.

    Tvarohové koláče,  makové, orechové rožky a slaničky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pečieme v predhriatej rúre , 5 min. pri 150°C, potom znížime na 125° C a do ružova dopečieme. Vyberieme z rúry, posypeme mletou škoricou a natrieme olejom. ( Odporúčam piecť obvyklým spôsobom, lebo každá rúra pečie inak. )

    Tvarohové koláče,  makové, orechové rožky a slaničky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Prikryjeme papierom a utierkou, necháme vychladnúť.

  7. 7

    Počas pečenia si pripravíme makovú a orechovú plnku. Mak a 50 g kryštál. cukru rozmiešame s trochou teplej vody, aby sa to spojilo (aby sa mak nerozpadával). Rozdelíme zvyšné cesto na tri časti. Jeden bochník si rozgúľame na veľkosť plytkého taniera, rozrežeme na 8 trojuholníkov. Na širšiu časť trojuholníka dáme trochu ríbezľového lekváru a makovú plnku. Stáčame od širšej časti. Takisto si pripravíme orechovú plnku, pod orechovú plnku nedávame lekvár. Preložíme na plech, chvíľu necháme kysnúť, natrieme vajcom a dáme piecť, pečieme ako tvarohové, do ružova. Upečené vyberieme, natrieme olejom, prikryjeme papierom a utierkou, necháme vychladnúť.

    Tvarohové koláče,  makové, orechové rožky a slaničky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    No a tretí bochník si rozdelíme na 6 - 8 častí, z ktorých urobíme šulky, pletieme malé vianočky,( postup pletenia vianočky som dávala v malom videu pri recepte mojej vianočky ), my ich voláme slaničky, na plechu ich natrieme vajcom a jemne osolíme alebo posypeme celým makom. Dáme piecť, po upečení postupujeme ako pri koláčoch. " Dobrú chuť! "

    Tvarohové koláče,  makové, orechové rožky a slaničky (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

mariaklara
@janka , veľmi sa teším, mám dcéru v tvojom veku, ona ich robí už ľavou zadnou. Tvoj úspech je pre mňa viac, ako nejaká výhra v lotérii. Ďakujem.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia