Tvarohové koláče
Tvarohové koláče

Tvarohové a lekvárové koláče fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 8. marca 2018
Tvarohové a lekvárové koláče (fotorecept)
Foto: cesminaz

Jemné, ľahučké kysnuté koláče s tvarohovou a lekvárovou plnkou :-) Sú výborné.

20 minút
na 180 °C

Suroviny

1 kg
200 g
2 dl
2 dl
cca 3-3,5 dl
1 ks
  z 1 citróna
50 g
2 bal.
1 KL
Plnka:
250 g
250 g
podľa chuti
1 PL
 (ľubovoľný na pečenie)
Na potretie:
1 ks
 kúsok




Postup

  1. 1

    Do jednej misky dáme múku, cukor, van.cukor, sol, citrónovú kôru a vsetko dobre premiešame lyžicou. Pridáme olej, bielok a napučaný kvások, ktorý sme si urobili z 2dl mlieka+droždie+1kl cukor. Tých zvyšných cca.3-3,5 dl vody pridávame počas hnetenia postupne a zakaždým tekutinu dobre vpracujeme do cesta. Vypracujeme jemné, od polomäkkého mäkšie cesto,ktoré sa oddeluje od misky. Pomocou trochy múky ho krátko vymiesime do bochníka, poprášime vrch múkou a dáme na teplejšie miesto na 1 h nakysnút.

    Tvarohové a lekvárové koláče (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Kým cesto kysne, si pripravíme plnku. Ja tu mám dvojaky lekvár/džem na pečenie, ktorý nevytečie. My máme radi do koláčov marhulový, alebo jahodový :-) Dalej si pripravíme tvarohovú plnku. Ja som použila 1 jemný krémový tvaroh a 1 normálny/klasický tvaroh. Pridáme hrozienka, cukor podla chuti a za 1 pl pudingového prášku - to kvôli šťave, čo môže tvaroh pustit, nech vám koláč nepremočí :-)

    Tvarohové a lekvárové koláče (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Nakysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, urobíme valec a pokrájame ho na cca. 20-21 rovnakých kúskov. Každé jedno cesto znova premiesime do bochníčka.

    Tvarohové a lekvárové koláče (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    S cestom ihned pracujeme dalej. Každý bochníček rozťapkáme a do stredu dáme za 1Pl tvarohovej plnky - netreba šetriť :-) Cesto uzavrieme do tvaru buchty a s uzavretou stranou nadol poukladáme koláče na naolejovaný plech dalej od seba. Natrieme žltkom, ktoré sme si rozmiešali s pár kvapkami vody a dáme užaj piect do rúry, ktorú sme si uz dopredu rozohriali na 180 °C na 20 minút. Pre istotu treba sledovat.

    Tvarohové a lekvárové koláče (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Koláče hned po vybratí z rúry potrieme kúskom masla a necháme vychladnút.

    Tvarohové a lekvárové koláče (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Koláče podla chuti pocukrujeme a môžme si na nich pochutnať :-) Cesto je výborné, lahučké a jemné. Fantasticky chutia aj s tvarohovou a aj s lekvárovou plnkou :-) Výborné sú aj na druhý deň. Nech vám chutia ;-P

    Tvarohové a lekvárové koláče (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Tvarohové :-) Jemné cesto a štavnatá tvarohová plnka ;-P

    Tvarohové a lekvárové koláče (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Lekvárové :-) Mne osobne chuťovo velmi pripomínajú šišky, tie rakúske "krapfen" :-)

    Tvarohové a lekvárové koláče (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

atina47
Cesminko, predbehla jsem tvuj recept, tvarohove buchty upecene vcera, cast je v mrazaku.
marienka44
Mám takú skúsenosť, že kupované lekváre a džemy vytečú počas pečenia. Lebo sú umelo zahusťované.
Mám domáci marhuľový džem a ribezlový lekvár. Čo sa lepšie hodí?
cesminaz
Dakujem vsetkym za milé slová,som rada,ze sa koláče páčia :-) @Marienka44 ano mas pravdu,nie vsetky kupované lekvare na "pečenie" su dobré,aj ja mam zlé skusenosti :-/ Ale to uz kazdy vie sám,ze ktorý lekvar pouzije,ci uz domáci alebo kupovaný.Hlavne aby nevytiekol :-) Ja mam osvedcené tie dva lekváre/džemy ktore mam hore odfotené.Vôbec nie sú "na pečenie" a predsa sú na to super.Kupujem ich v bille v rakúsku.Sú výborné a majú aj vysoký obsah ovocia a vôbec nie sú drahé :-) Použi kludne lekvár/dzem ktory chces,ktorý ti chutí :-)
marienka44
@Cesminaz (14.3.2018 19:59)

Ďakujem za radu. A do tvarohu netreba aspoň žĺtok? "Buchty" sa mi veľmi páčia, vyskúšam. Všetko od Teba má môj obdiv. :-)
haji
@Marienka44 (8.5.2018 15:48)
Tvarohovou náplň dělám jednoduše - z tvarohu v kostce, krystal cukr podle chuti a nic víc. Žádné vajce, žádný žloutek, ani puding.prášek. Od tej doby mi nic nevyteká. Chuť tvarohové náplně výborná. Rozinky jdou dodat v pohodě nahoru a pak zabalit, přesný počet jaký chci.
cesminaz
@Marienka44 (8.5.2018 15:48)

Ja do tvarohovej plnky vajce nedavam,je tam ten pudingovy prasok čo ho istí :-) Nič nevytečie.Ja mam rada v kolacoch/buchtach kremovitejšiu tvarohovú plnku a preto občas zriedim tvaroh aj so smotanou a napokon pridam ten pudingovy prasok.Ten pocas pečenia vpije tu štavu z tvarohu a plnka zostane kremovejšia,nie taká hrčkavá :-) Ale kto ako ma rád :-) Aj sposob od @Haji je dobrý. @Ywett :-) vdaka,som rada,ze sa ti páčia.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia