Tvarohová štóla s marcipánom (fotorecept)

Autor receptu: tiginko

Tento recept som našla pred pár rokmi tuším niekde na stránkach Dr.Oetker. Po mojich miernych úpravách som sa dopracovala k naozaj vydarenej dobrote. Hlavne som ubrala množstvo cukru. Recept je jednoduchý, pomerne rýchlo hotový, najdlhšie trvá naváženie surovín, potom to už je raz-dva a pečie sa samé :-)

30 minút
príprava
55 minút
na 150 °C

Postup

  1. Pár hodín, alebo aj deň vopred si namočíme hrozienka do rumu. Tesne pred prípravou ich poriadne scedíme. V mise zmiešame múku s cukrom, práškom do pečiva, soľou, koreninami, vanilkovým cukrom, zmäknutým maslom, tvarohom, nastrúhanou kúrou z dobre vydrhnutého citróna, ideálne v bio kvalite, a vajíčkami. Vzniknutú hmotu trochu rozvaľkáme na slabo pomúčenej doske a vpracujeme do nej mandle, brusnice, namočené hrozienka a nadrobno posekanú kôru (ja kupujem v Metre 100g vaničky nadrobno pokrájanej zmesi citrónovej, pomarančovej a limetkovej kôry).
  2. S hmotou sa dobre pracuje, zozačiatku budú mať niektoré kúsky snahu rozutekať sa po celej kuchyni, ale nedajte sa, ide to. Ja veľmi nepodsypávam pri tomto úkone dosku, nevadí mi mierne lepenie, nerada zvyšujem množstvo múky. Onedlho dostaneme príjemnú kompaktnú hmotu. Netreba to s miesením preháňať, nezabúdajte na maslo v ceste. Inak ak by sa vám zdalo na tých obrázkoch všetkého akosi priveľa, robila som z dvojnásobnej dávky.
  3. Teraz je na vás, pre akú veľkú štólu sa rozhodnete, pôvodne je toto množstvo na 1 veľkú štólu, ktorá Vám zaberie uhlopriečku na veľkom plechu. V tomto prípade rozvaľkáte cesto na hrubší obdĺžnik o rozmeroch cca 30x40 cm. Ak chcete ako ja radšej menšie štóly, rozdeľte cesto na polovicu a z každej vytvorte obdĺžnik cca 15x25cm. Na obdĺžnik nahrubo nastrúhajte marcipán, v prípade 2 obdĺžnikov samozrejme rozdeľte aj marcipánovú hmotu na polovicu.
  4. Preložte dlhšie strany k sebe do stredu, jemne popritláčajte a upravte
  5. Potom pozdĺžne ešte raz preložte na polovicu a znovu prstami upravte a snažte sa pokiaľ možno vytvoriť takmer rovnakú hrúbku/výšku cesta
  6. Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, ničím nenatierame. Pečieme vo vopred vyhriatej teplovzdušnej rúre na 150 stupňov,v elektrickej vraj na 170 st, v plynovej stupen 2-3, 55 minút. Ihneď po upečení dobre ponatierame z oboch strán maslom a obalíme v práškovom cukre. Necháme trochu vychladnúť a postup s maslom a cukrom znovu zopakujeme. Opatrne manipulujeme s teplou štólou, aby sa nám nerozpadla, po úplnom vychladnutí spevnie. Počula som, že kysnuté štóly sa odporúča minimálne 1 týždeň nechať uležať, táto nám chutí hneď, ale tiež uležaním zvláčnie. Tým, že sa použije jemný, nehrudkový tvaroh, nehrozí nebezpečenstvo vytvorenia tvrdších "hrčiek". Na chladnom mieste vydrží aj niekoľko týždňov, teda ak sa jej to podarí.