Tvarohová bábovka

Tvarohová kysnutá bábovka s kandizovaným ovocím a citrónovou polevou (fotorecept)

Autor receptu: elenas

Úžasne jemná a šťavnatá bábovka. Pripravuje sa pomerne jednoducho aj keď kysnuté cesto potrebuje trochu viac času ale výsledok stojí za to. U nás je veľmi obľúbená.

20
porcií
120 minút
príprava
55 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Hrozienka namočíme do vriacej vody alebo rumu. Suroviny pre kvások spolu zmiešame a necháme vykysnúť (10-15 minút).
  2. Zatiaľ maslo rozpustíme a necháme vychladnúť.
  3. Vajcia vyšľaháme do peny. Pridáme cukor, vanilkový cukor a šľaháme do biela.
  4. Pridáme tvaroh a dobre všetko premiešame.
  5. Pridáme roztopené maslo, premiešame. Pridáme vykysnutý kvások a jemne všetko premiešame.
  6. Preosiatu múku zmiešame spolu so soľou a citrónovou kôrou. Zmes postupne pridávame k cestu. Cesto dobre vymiesime.
  7. Hrozienka necháme dobre odkvapkať a spolu s 2/3 kandizovaného ovocia obalíme v múke (trochu kandizovaného ovocia necháme na ozdobu bábovky). Ovocie pridáme k cestu a premiešame.
  8. Cesto dáme do vymastenej múkou vyspanej formy, prikryjeme utierkou necháme na teplom meste vykysnúť (približne hodinu).
  9. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 °C približne 45-55 minút. Pripadne vyskúšame špajdľou. Upečenú bábovku necháme trochu vychladnúť, vyberieme z formy, prikryjeme utierkou a necháme úplne vychladnúť.
  10. Pripravíme polevu tak, že vriacu vodu a citrónovú šťavu premiešame a postupne pridávame práškový cukor. Metličkou vymiešame na hladkú polevu, ktorou ozdobíme bábovku.
  11. Vrch bábovky posypeme zvyšným kandizovaným ovocím. Teraz už len uvariť si kávu alebo čaj a vychutnať dobrý koláčik. Dobrú chuť!