Turli tava - zapekaná zelenina s teľacím mäskom fotorecept

danja301 - fotkadanja301, 18. augusta 2015
Turli tava - zapekaná zelenina s teľacím mäskom (fotorecept)
Foto: danja301

Hodnú chvíľu som rozmýšľala,ako by sa dal preložiť z macedónčiny názov tohoto receptu,ale inák ako opisom sa nedá.Tak teda" turli" je skomolenina od "turi" Zobraziť celý popisHodnú chvíľu som rozmýšľala,ako by sa dal preložiť z macedónčiny názov tohoto receptu,ale inák ako opisom sa nedá.Tak teda" turli" je skomolenina od "turi" ,čo znamená " daj,pridaj" a "tava" je hlinená zapekacia misa. Je to taký "eintopf", veľmi jednoduchý a opäť nenáročný,ktorý si môžete prispôsobiť či už s mäskom ,alebo bez neho ,na chuti mu to neuberie.

180 minút
príprava

Suroviny

300 - 500 g




Postup

  1. 1

    Pripravíme si zeleninku. Množstvo som neuvádzala , lebo to moje , okrem kapusty vidíte na obrázku.To ,čo dala záhradka:) Vľavo vidno olúpanú zelenú paradajku,ktorá tam samozrejme nemusí byť . Ja uvádzam pôvodný recept. Kapustu som použila pol hlávky ,je to vlastne množstvo ,ktorým doplníte zapekaciu misu až po nie úplný povrch.

    Turli tava - zapekaná zelenina s teľacím mäskom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zeleninku krájame na drobno a vrstvíme.....

    Turli tava - zapekaná zelenina s teľacím mäskom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...a vrstvíme....medzitým si zapneme rúru a predhrejeme ju na 200 st. To je množstvo zeleniny bez kapusty....

    Turli tava - zapekaná zelenina s teľacím mäskom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...a teraz doplníme misu polovicou pokrájanej kapusty...

    Turli tava - zapekaná zelenina s teľacím mäskom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Ochutíme požadovanými ingredienciami- soľ,čierne korenie,červená paprika,kto sa nevie vzdať vegety :) ,tak aj vegeta. Nakoniec pridáme mäsko.

    Turli tava - zapekaná zelenina s teľacím mäskom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Zatočíme nad misou fľašou oleja:),dvakrát by malo stačiť...:) a oboma rukami celú zmes dôkladne premiešame.

    Turli tava - zapekaná zelenina s teľacím mäskom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Zalejeme teplou ,prevarenou vodou- to preto,lebo rúru máme už pekne vyhriatu a proces pečenia začne rýchlejšie. Prikryjeme alobalom ,alebo vrchnákom a vložíme do rúry. Zhruba každú polhodinku skontrolujeme stav vody. Ak by sa nám vyparila príliš rýchlo a mäsko nie je mäkké a zeleninka tiež ,dolejeme vodu a pečieme....

    Turli tava - zapekaná zelenina s teľacím mäskom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Celý proces pečenia trvá 2 hodiny aj viac ,nedá sa presne určiť čas ,lebo všetko závisí od typu rúry. Ked je všetko mäkké ,odkryjeme vrchnák a necháme povrch ešte zapiecť,aby pekne chytil farbu. Ako vidieť na obrázku ,voda nesmie byť úplne odparená ,lebo jedlo bude bez šťavy,suché. A ešte jedna rada ,ak nemáte teľacie mäsko, môžete ho nahradiť údenými rebierkami, ale nenahradzujte ho bravčovým,ani kuracím...nie je to ono....radšej si urobte "turli tavu" bez mäsa. A už nám ostáva len pripraviť si ovčí syr,domáci chrumkavý chlebík a s chuťou sa pustiť do jedenia. Dobrú chuť!

    Turli tava - zapekaná zelenina s teľacím mäskom (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

bebemana
Skvely recept, prave upecene,ochutene este cibulou a chili.chut vyborna.5*****
gabriele
kazdy ma zrejme svoj recept na turli tavu...je to jedlo vyborne...s mnohymi obmenami...ja ho obycajne robim s jahnacim masom...samozrejme je najlepsia s bamijou-okrou...v ingredienciach ju uvadzas, ale v pekaci ju nevidim...a s kapustou podla Tvojho receptu mi to skor pripomina "bosanski lonac" ...tak ci tak je to vynikajuce jedlo :)
danja301
@gabriele ja neviem ako sa nazyva v bosne ,v mojich receptov mnohokrat spominam ,ze balkan je historicky poprepletany ,tak tie iste jela maju rozne nazvy v roznych krajinach...co sa tyka bamije ,asi tayko by som tu s tymto nazvom uspela , okry ,je hned na prvom obrazku,ktory znazornuje pokrajanu zeleninu ,je hnedej farby ,kedze hned oxiduje tak ako jablko a kedze je na spodku a je malicka a pokrajana,to je asi dovod ,preco ju tam nevidis....v macedonsku nema kazdy svoj recept ,ale recept je rovnaky ,kdekolvek ho jej a myslim ,ze v inej casti casti europy pod tymto nazvom nefiguruje ,snad v srbsku ,mozno ,neviem....kedze aj ty spominas bosanski lonec....ja som uviedla povod receptu v macedonskej gastronomii a tu sa robi takto:) dufam ,ze tu okru - bamiju si tam nakoniec zbadala:)
danja301
ospravedlnte mi prosim preklepy ,ale pisem na mobile a je to tazsie ako na klasickej klavesnici:)
danja301
apropo.... 'lonec' je hrniec a 'tava' ako vysvetlujem hned na zaciatku je zapekacia misa keramicka ,co napoveda aj sposob spracovania jedla:)
methi
U nas je "tava" plocha panvica, na ktorej sa robia napr. rozne placky :)
danja301
@methi samotná zapekacia misa je plochejsia a má rôznu výšku:) názov sa do tohoto jazyka dostal z tureckého a dalej na východ je príbuznosť a pôvod neodškriepiteľná:)
methi
Zaujimave :) taketo debaty, kde sa clovek dozvie vselico z inych kuchyn mam rada.
slavkabis
5* a ukladám do KK, len prepáč moju nevedomosť neviem čo je to tá okra a dá sa u nás kúpiť, ev. kde?
katka78
Veľmi pekný recept, teší sa, že ho vyskúšam. Okru poznám z receptov od @methi , už som ju postrehla aj u nás. Naposledy myslím v tesco.
katka78
Tak tentokrát bez okry, dva obchody sklamali, ďalej už som nehľadala, snáď nabudúce. @danja301 , ale nehnevaj sa, na poslednú chvíľu som musela dať kuracie, hoci neodporúčaš.. no veľmi nám to chutilo aj s ním. Každopádne, nabudúce varím turlitavu už poslušne s teľacím, lebo nám chutila a keď hovoríš, že s ním to bude ešte lepšie, teším sa už teraz, bude to pecka. Ďakujem pekne za recept, výborné jedlo.

katka78
Do záhrad prišla jeseň, takéto recepty sú v tomto čase veľmi vítané. Kým sme doma upratovali skrine a pivnicu, v rúre sa nám "sám" upiekol obed. Tentoraz už aj s okrou, hoci zase kapusta nebola, ale recept je skvelý v tom, že si do hrnca, či pekáča prihodí každý to svoje, podľa chuti a momentálnej dispozície. Zostáva mi len zopakovať, že jedlo je výborné a ja ti @Danja301e šte raz veľmi pekne ďakujem za recept! Odporúčam všetkými 10-timi a vlastne pokojne aj 20-timi ;-)


danja301
@Katka78 ďakujem veľmi pekne, teší ma ,že si recept odskúšala a chutil , ja tiež oceňujem časovú výhodu tejto kulinárie , keďže človek počas jeho prípravy - stihne urobiť kopec iných vecí a jedlo sa v podstate robí samo .Pozdravujem a ďakujem za milé slová...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia