Turecké kysnuté slimáčiky s mäsovou plnkou fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 8. mája 2013
Turecké kysnuté slimáčiky s mäsovou plnkou (fotorecept)
Foto: cesminaz

Turecký názov "Açma"(ačma)...sú to vlastne slimáčiky z kysnutého cesta,naplnené chutnou mäsovou plnkou.Robím ich dost často,u nás sú velmi oblúbené...či už k obedu,alebo večery s dobrou polievkou,alebo Ayranom...môžte si ich zabaliť aj do batôžteka na výlet,či vziať na piknik do prírody ;-D .....určite budu chutit všade.. ;-)

28-30 ks
porcií
120 minút
príprava
20 minút
na 170 °C

Suroviny

1 kg
500 ml
250 ml
2 PL
45 g (1 kocka)
2
Plnka:
500 g
2 ks (klasická)
1 ks
1 zväzok
3 - 4 ks
1 PL
1 1/2 PL
1/2 ČL
podľa chuti
podľa chuti
1/2 dcl
Na potretie slimáčikov:
2 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Múku si preosejeme,dáme sol a dobre premiešame.Pridáme všetko ostatné,olej,bielky,kvasnice s mliekom a trocha cukrom vybehnute a spracujeme cesto.

    Turecké kysnuté slimáčiky s mäsovou plnkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cesto je také polomäkké,velmi dobre sa dá spracovat,vôbec sa nelepí.Ked to máme,odložíme ho prikryté na pól hodinu na teplejšie miesto.

    Turecké kysnuté slimáčiky s mäsovou plnkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...po pol hodinke vyzera takto...

    Turecké kysnuté slimáčiky s mäsovou plnkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Teraz si z cesta ušúlame velký valec,ktorý pokrájame na rovnaké kúsky,bude ich 28-30ks.Každý kúsok cesta vyformujeme na malý bochníček,asi ako mandarinka.S cestom sa perfektne dá pracovat,vôbec sa nelepí.Bochníčky ukladáme na trošku pomúčenú dosku a necháme stáť prikryte 1 hodinu.

    Turecké kysnuté slimáčiky s mäsovou plnkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Zatial si pripravíme plnku..mleté mäso,posekanú vňat,na malé kocičky nakrájanú papriku a cibulu,paradajky(ak nemate,tak pol dcl paradajkovej štavy),pretlak alebo pyré,sol,ml.papriku,rascu,chilli a olej.Všetko dobre rukou premiešame a medzi prstami dobre premačkáme :-) a odložíme bokom.

    Turecké kysnuté slimáčiky s mäsovou plnkou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Po hodine...bochníček si vyválkame na formu "dlhého vajca" hrúbky 2mm,do ktorého dáme pozdľž plnku asi 1PL.Ak chcete,môžte pre istotu cesto podsypat múkou ako ja,ale potom som si tú múku predsalen odhrnula,lebo bez nej bolo lepšie pracovat s cestom,bolo pružné a vôbec sa nelepilo...

    Turecké kysnuté slimáčiky s mäsovou plnkou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...cesto zrolujeme,dva konce trošku prstami stlačíme a ešte na doske urobíme zľahka slimáčika ;-)

    Turecké kysnuté slimáčiky s mäsovou plnkou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Slimáčiky poukladáme trocha dalej odseba,na plech s papierom.Rukou každého slimáčika na plechu trocha stlačíme-spučíme :-)) ,natreme žľtkom a prípadne posypeme sesamom.Vložíme ich už na 170°C vyhriatej rúry,na 20minút.Druhý plech už môže byt hotový aj za 15minut,lebo rúra je už celkom horúca.Ked vidím,že sú pekné zlatisté...sú určite hotové ;-DD

    Turecké kysnuté slimáčiky s mäsovou plnkou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...upečené slimáčiky ;-DD

    Turecké kysnuté slimáčiky s mäsovou plnkou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ...alebo pre inšpiráciu... iný tvar :-)

    Turecké kysnuté slimáčiky s mäsovou plnkou (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Slimáčiky sú mäkkučké a chutia skvele ;-) Takže užlen prestreť stôl a nechat si všetko vychutnať...podávam bud s polievkou,alebo s dobrým chladením ayranom...Prajem vám dobrú chuť..

    Turecké kysnuté slimáčiky s mäsovou plnkou (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    :-DD

    Turecké kysnuté slimáčiky s mäsovou plnkou (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

19 komentárov k receptu
vyzeraju super, nasi su na kysnute aj slane veci, urcite budu chutne aj syte zaroven. len manzelovi nesmiem povedat ze su turecke, nejak nema turkov v laske :)
@mariamka :-)) dakujem,podla mna nech je recept od kohokolvek a nech je zkadekolvek,ked sa mi paci a chuti mi..."zjem ho" a hotovo :-)) Ked niekto takto uvazuje,pride podla mna o "VELA"chutneho jedla ;-DD

Pridaj komentár k receptu: