Kuracie prsia

Turecká placka s marinovanými prsami a tzatziki omáčkou

Autor receptu: janeg

Do tohto jedla som sa doslova zamilovala na prvý hryz. Jednoduchý a vynikajúci obed.

2
porcie

Suroviny

Postup

  1. Prsia nakrájame na širšie rezance a zmiešame s marinádou. Zakryjeme a dáme do chladničky najmenej na 1 hodinu.
  2. Cesto na placky: Zmiešame teplé mlieko a teplú vodu, prisypeme droždie, cukor a rozmiešame. Necháme vykysnúť. V múke rozmiešame soľ a prilejeme vykysnutý kvások. Miešame, kým nevidieť suchú múku, potom pridáme olej a vymiesime hladké cesto. Zakryjeme a necháme hodinu kysnúť.
  3. Medzitým si prichystáme tzatziki omáčku. Jogurt, citrónovú šťavu, med, soľ a pretlačený (alebo sušený) cesnak dáme do misky, pridáme sušený alebo čerstvý na drobno nasekaný kôpor. Uhorku nastrúhame na drobno (asi za hrsť), vytlačíme z nej šťavu a pridáme do omáčky. Dobre premiešame a odložíme do chladu.
  4. Pripravíme si zeleninu podľa chuti - šalát, cibuľa, cherry rajčiny, reďkovka... Nakrájame na menšie kúsky a odložíme bokom.
  5. Na troche oleja opečieme namarinované mäsko a odložíme bokom, udržiavame v teple.
  6. Vykysnuté cesto rozdelíme na 2 časti, vyformujeme do guličiek a na pomúčenej doske obe rozvaľkáme na cca 5 mm hrubé kruhy. Placku dáme do suchej rozpálenej panvice a opekáme, kým sa nevytvorí veľa bublín. Následne otočíme. Keď začne spodná strana naberať hnedastý nádych, placku opäť otočíme. V tejto chvíli by sa mala začať nafukovať, uberieme plyn a pár sekúnd ešte opečieme z oboch strán. Placku preložíme na tanier a prikryjeme utierkou, aby nevyschla, kým opečieme zvyšnú.
  7. Na placku natrieme trochu omáčky, naukladáme zeleninu, mäso, polejeme omáčkou a podávame.