Turecká baklava

Autor receptu: nazarboncuk

Buď ju milujete alebo nenávidíte. Existuje mnoho spôsobov ako ju pripraviť, ja vám sprostredkujem ten najjednoduchší, a pritom chuťou asi najbližšií k tureckému originálu.

30 minút
príprava
60 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Cesto na baklavu si môžete urobiť sami alebo jednoducho kúpiť. V obchodoch s cudzokrajnými potravinami by ste mali dostať tzv. baklava yufka cesto, špeciálne určené na prípravu baklavy, alebo ešte ľahšie sa dá zohnať cesto filo (phyllo pastry). Ja som použila mrazené plátky filo cesta z predajne M&S (cca 2,6 EUR/bal.).
  2. Cesto necháme rozmraziť podľa návodu na obale. Medzitým zomelieme orechy, množstvo neudávam, podľa chuti. Časť orieškov som nasekala na kúsky, aby to bolo zaujímavejšie. Pridáme hrsť práškového cukru a všetko premiešame. Maslo očistíme od bielkovín a pripravíme si tzv. prepustené maslo. Budeme ním potierať vrstvy cesta.
  3. Uvaríme cukrový sirup: do hrnca nasypeme kryštálový cukor, zalejeme vodou a ešte prihodíme kúsok citróna aj s kôrou. Dobre rozmiešame, kým sa cukor nerozpustí a necháme prevrieť asi 5-10 minút.
  4. Cesto je rozmrazené, môžeme začať. S cestom treba pracovať rýchlo lebo schne a trhá sa (dobré je ho udržiavať prikryté vlhkou utierkou). Ja som mala pomocníka, takže nám práca šla od ruky ;)
  5. Hlbší pekáč (cca 30x30 cm) pomastíme maslom a uložíme prvú vrstvu cesta. Potrieme rozpusteným maslom. Uložíme takto 5-6 vrstiev cesta. Medzi ďalšie 3 až 4 vrstvy ukladáme orechy a pokropíme maslom. Potom znova vrstvíme cesto-maslo až kým nespotrebujeme všetky pláty. Množtvo cesta je tiež len orientačné, ja som tuším mala len 12 plátkov. Potieranie každej vrstvy cesta je dôležité, inak sa vám vrstvy cesta zlepia dokopy a celá námaha vyjde nazmar.
  6. Posledný plát ešte potrieme maslom a zahneme rohy a okraje dovnútra. Ostrým nožom narežeme diagonálne alebo "do mriežky" na kúsky vo veľkosti asi 3x3 cm. Pečieme v rúre vyhriatej na 170 °C asi hodinu. Treba sledovať. Hotová baklava by mala mať zlatohnedý povrch (viac ako moja na obrázku).
  7. Napokon mierne vychladnutý zákusok polejeme teplým cukrovým sirupom pooriadne a necháme ho vychladnúť, nech sa dobre napije. Určite použite celý sirup, aj keď budete mať pocit, že už stačí. Baklava má plávať v sirupe. Mierne vychladnutú ju necháme v chladničke dobre odležať.
  8. Podávajte ju k silnej čiernej tureckej káve alebo čaju.
  9. Malý tip: ak sa budete niekedy túlať Tureckom, najlepšiu a najslávnejšiu pistáciovú baklavu vyrábajú v mestečku Gaziantep. Navnadiť na ňu sa môžete aj tu ;-)