Tuniaková nátierka a špaldovo-slnečnicový chlebík

Autor receptu: miamia

Vždy som túžila upiecť chlebík. Roky bežali a nemala som ani recept, ani čas, a možno ani odvahu. :) Až varecha ma "nakopla". Takže chlebík pečieme už pravidelne...v sobotu...a potom vymýšľame, čo k nemu. :) Tentokrát bol špaldovo-slnečnicový...

10/50 minút
na 250/180 °C

Suroviny

Postup

  1. V miske lyžicou vymiešame tuniaka (zlejeme šťavu), maslo, syr, horčicu, kečup, soľ, korenie a žĺtky z vychladnutých vajíčok uvarených natvrdo. Je lepšie vymiešať pomazánku ručne, aby zostala zachovaná štruktúra surovín. Na záver zapracujeme nadrobno nasekanú cibuľku a bielka z vajíčok, ktoré sme posekali na väčšie kúsky. Pomazánku uložíme do chladu.
  2. Pri chlebíku som sa inšpirovala receptom http://varecha.pravda.sk/recepty/fenomenalny-zemiakovy-chlieb/31682-recept.html Beriem ho ako základ, mením však rôzne skladby múky i semiačok a pečiem ho ako jeden celý bochník. Tým sa predĺži aj doba pečenia. Všetky suroviny zmiešame a cesto dobre vypracujeme.
  3. Necháme kysnúť 1 hodinu, pričom ho po 40 min. raz premiesime. Zvyknem ho nechať kysnúť v miske z hrubého olivového dreva, ktorú dám priamo na radiátor. Pomaly sa v nej prehrieva, a celkom sa mu to páči. :)
  4. Pred pečením cesto premiesime a sformujeme na plech s papierom na pečenie, necháme podkysnúť ešte 10 minút, potrieme vodou (2dcl zmiešam s 2 KL soli) a nožom spravíme zárezy na povrchu. Pečieme pri 250 st. 10 minút (pred vložením rúru vystriekam vodou pre zvýšenie vlhkosti) a potom znížime na 180 st. naďalších 50 minút. V polovici pečenia ešte raz potrieme pripravenou slanou vodou a potom to isté spravíme aj na záver po vytiahnutí z rúry.
  5. Necháme vychladnúť... a chutná večera je hotová... :)