Trojvrstvové jogurtovo-syrové rožky (fotorecept)
Autor receptu: izabella929
Vynikajúce krehké, chrumkavé rožky na posedienie pri pohári vínka..do cesta som použila
jogurt a vrstvy som posýpala strúhaným syrom..
32 porcií |
140 minút príprava |
20 minút na 200 °C |
Postup
- pripravila som si cesto: obidve múky som preosiala, pridala vajcia a soľ..prihriala som si smotanu,dala do nej cukor a droždie na vykysnutie kvásku..okolo múky som si pripravila aj jogurt a olej..keď kvásom vykysol, postupne som všetko pridávala do múky a zmiešavala..
- vymiesila som nelepivé hladké cesto..posypala múkou a zakryla kuchynskou útierkou...nechala som ho kysnúť 1 hodinu..
- po hodine som cesto vyklopila na pracovnú dosku..rozvážila som ho na 2 rovnaké bochníky..
- každý bochník som rozvážila na 3 rovnaké bochníky..takže mi vzniklo 6 bochníčkov..
- každý bochník som poriadne premiesila a rozvaľkala na koleso..koleso som uložila na okrúhly tanier...potrela som ho roztopeným maslom a posypala strúhaným syrom..pri vaľkaní treba používať len minimálne množstvo múky na podsypanie..
- druhý bochník tak isto...rozvaľkala, potrela maslom a posypala syrom..
- tretí bochník, teda vrchný sa tiež potiera a posýpa...kým u štvorvrstvového pečiva sa vrchná vrstva už nepotierala..a hneď som ju pokrájala najprv na 8 častí a potom som ešte každú časť prekrojila na polovicu, takže som dostala 16 častí...
- cesto som zrolovala do tvaru rožka...nebojte sa toho, že je to dosť hrubé...robí to ten syr, ale rožky sú prekrásne..ukladala som ich na papierom vystlaný plech a nechala podkysnúť 1 hodinu...
- takto isto som urobila aj z ďalšími troma bochníkmi a dostala som 32 rohlíkov..po uplynutí 1. hodiny kysnutia, som rožky potrela rožšľahaným vajíčkom a posypala strúhaným syrom..trúbu som nechala vyhriať na 200st. a piekli sa 20min..moja maminka ich ešte po upečení ihneď zakryla na 5 min. čistou útierkou, aby rožky boli na povrchu mäkučké...ja to nerobím, lebo mám rada chrumkavý povrch..inak, po zahryznutí je vnútro samá diera..
- rožok v reze..sú chuťove vynikajúce, veľmi krehké a na povrchu chrumkavé..
- prejem vám dobrú chuť..