Trojvrstvové jogurtovo-syrové rožky (fotorecept)

Autor receptu: izabella929

Vynikajúce krehké, chrumkavé rožky na posedienie pri pohári vínka..do cesta som použila jogurt a vrstvy som posýpala strúhaným syrom..

32
porcií
140 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. pripravila som si cesto: obidve múky som preosiala, pridala vajcia a soľ..prihriala som si smotanu,dala do nej cukor a droždie na vykysnutie kvásku..okolo múky som si pripravila aj jogurt a olej..keď kvásom vykysol, postupne som všetko pridávala do múky a zmiešavala..
  2. vymiesila som nelepivé hladké cesto..posypala múkou a zakryla kuchynskou útierkou...nechala som ho kysnúť 1 hodinu..
  3. po hodine som cesto vyklopila na pracovnú dosku..rozvážila som ho na 2 rovnaké bochníky..
  4. každý bochník som rozvážila na 3 rovnaké bochníky..takže mi vzniklo 6 bochníčkov..
  5. každý bochník som poriadne premiesila a rozvaľkala na koleso..koleso som uložila na okrúhly tanier...potrela som ho roztopeným maslom a posypala strúhaným syrom..pri vaľkaní treba používať len minimálne množstvo múky na podsypanie..
  6. druhý bochník tak isto...rozvaľkala, potrela maslom a posypala syrom..
  7. tretí bochník, teda vrchný sa tiež potiera a posýpa...kým u štvorvrstvového pečiva sa vrchná vrstva už nepotierala..a hneď som ju pokrájala najprv na 8 častí a potom som ešte každú časť prekrojila na polovicu, takže som dostala 16 častí...
  8. cesto som zrolovala do tvaru rožka...nebojte sa toho, že je to dosť hrubé...robí to ten syr, ale rožky sú prekrásne..ukladala som ich na papierom vystlaný plech a nechala podkysnúť 1 hodinu...
  9. takto isto som urobila aj z ďalšími troma bochníkmi a dostala som 32 rohlíkov..po uplynutí 1. hodiny kysnutia, som rožky potrela rožšľahaným vajíčkom a posypala strúhaným syrom..trúbu som nechala vyhriať na 200st. a piekli sa 20min..moja maminka ich ešte po upečení ihneď zakryla na 5 min. čistou útierkou, aby rožky boli na povrchu mäkučké...ja to nerobím, lebo mám rada chrumkavý povrch..inak, po zahryznutí je vnútro samá diera..
  10. rožok v reze..sú chuťove vynikajúce, veľmi krehké a na povrchu chrumkavé..
  11. prejem vám dobrú chuť..