Trojkráľové halušky – strapačky s bryndzou (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Dobre viem, že halušky patria do gastronomickej pokladnice našej domoviny. V našej rodine ich varenie patrilo chlapom. Najväčšiu slasť a pôžitok z halušiek doprajem svojim blížnym i sebe v období keď je bryndze nedostatok. Naučil ma to pred rokmi môj priateľ MUDr. Janko Michalko so svojou vzácnou polovičkou Helenkou. Oni nám ich varievali v zime, medzi sviatkami, spravidla po Štefanovi. Ja som žiarlivo ustrážil posledných 250 g bryndze z vlaňajška až do 6. januára. Preto aj ten názov receptu.

4÷6
porcie
10´ minút
príprava
25´ minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. začínam tým, že údenú slaninu nakrájam na potrebné kúsky (ja som mal plátkovú, tak mi to tentoraz išlo rýchlejšie) a dám ju v rajnici vyškvariť na „hnedozlato”; škvarky scedím a uložím na teplé miesto; rajnicu po škvarkách neumývam, budem v nej prepražovať 8 PL masla.
  2. do veľkého hrnca dám zovrieť vodu s 2÷3 PL soli.
  3. k rukám si prichystám 3÷4 väčšie zemiaky, hladkú a polohrubú múku (podľa skúseností budem potrebovať ~ po 320 g z každej), soľ, 2 celé vajíčka, do ďalších krokov postupu aj kuchyňské strúhadlo, varechu, veľkú lyžicu, sitko, dierkovanú panvicu („haluškátor”), sitko, maslo a kyslú smotanu; zemiaky olúpem, umyjem a v pomocnej mise, alebo weindlingu, postrúham (polovicu na jemnom strúhadle na syr, čo halušky „pretentočkuje, preondí či preformuje” na strapačky); väčšinu zemiakovej „šťavy” zlejem do pomocnej nádoby (hrnčeka, misky – po vihodňarski šerpeňki); k postrúhaným zemiakom pridám po ½ z hladkej i polohrubej múky múky, zarovnanú PL soli a dve rozbité čerstvé vajíčka.
  4. zostavu vymiešam, postupne pridávam rovným dielom obe (h i ph) múky, ak je potrebné cesto riedim prilievaním odloženej zemiakovej šťavy, až získam jeho výslednú konzistenciu asi dva razy tak hustú, ako na zemiakové placky (po našim naľešňiki). Vodu na zriedenie cesta vôbec nepoužívam!
  5. ak som spokojný a voda mi už veselo vrie, zemiakové cesto popretláčam do vriacej vody pomocou veľkej lyžice a „haluškátora - strapačkovnikátora” - sem tam premiešam varechou.
  6. priebežne prepražujem maslo a súčasne sledujem varenie halušiek, ktoré nechám 3 razy zvrieť až do zdvihnutia peny (na elektrickom šporáku musím po každom zvretí hrniec so strapačkami haluškami zodvihnúť, na plynovom stačilo var regulovať tĺmením plameňa.
  7. rozmrazenú bryndzu (skladovanie bryndze v mrazničke mám odskúšané a vydrží tak bez straty chute, vône, farby i konzistencie aj viac ako 12 mesiacov) uložím na dno keramickej misy,
  8. uvarené strapačky – halušky precedím, NEPREPLACHUJEM a
  9. presypem na bryndzu; zalejem prepraženým maslom; rajnicu po masle „vytriem” troškou halušiek – strapačiek, ktoré potom vrátim medzi ostatné „ovečky v stáde”; nežne premiešam, ochutnám, podľa potreby dosolím. Hotovo a hŕŕŕ k stolu - začína bašta so spomienkami na domov za morom - a idze še jesc!
  10. Servírovanie: nuž čo, vahany ani vahančeky nemám, tak podávam v keramických miskách (môžu byť i hlboké taniere) posypané scedenými teplými škvarkami a s kopčekom kyslej smotany; podľa tzv. zásady „ty statok, tebe tiš statok a mňe ostatok” svoj „podiel” nechám v mise jem veľkou lyžicou a zapíjam kyslým mliekom. Žiaľ žinčicu ani cmar tu nemám, ale „šmakuje” mi preúžasne. Dobrú chuť!