Kysnuté koláče

Trio koláče (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Tvaroh, čokoláda a džem. Tri najobľúbenejšie plnky v jednom koláči s chrumkavou cukrovou kôrkou ;-) Pri týchto kysnutých koláčoch si príde každý na svoje ;-P Sú fantasticky chutné!

8 ks
porcií
60 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. V jednej miske najprv lyžicou premiešame múku, cukor a soľ. Pridáme celkom zmäknuté už dopoly tekuté maslo, žĺtok, med a v mlieku napučané droždie. Tých zvyšných cca 0,5-0,75 dl vody pridávame postupne a vypracujeme polomäkké cesto, ktoré sa oddeľuje od misky. Cesto už len bez miesenia upravíme do tvaru bochníka, poprášime z dola a z hora trochou múky a dáme cca na 1 h kysnúť na teplejšie miesto. Toto cesto kysne trochu ťažšie, preto tá 1 h :-)
  2. Kým nám cesto kysne, si pripravíme všetko potrebné. Na tvarohovú plnku zmiešame tvaroh, 2 PL práškového cukru, 1 vanilkový cukor a 1 kopcovitú PL pudingového prášku. Ďalej marhuľovú marmeládu, najlepšie na pečenie aby nevytiekla. Ďalej bielu a mliečnu čokoládu. A napokon na "obalenie" hnedý cukor. Hnedý cukor preto, lebo ten má chuť podobnú karamelu a výborne to spolu potom ladí :-) Kto je odporca hnedého cukru, nech dá biely ,ale ten som ešte neskúšala. Hnedý sa na vrchu krásne do chrumkava upečie, či aj biely to neviem...
  3. Nakysnuté cesto vyklopíme na trocha pomúčenú dosku, rozdelíme ho na 8 rovnakých častí a každé cesto s minimom múky ešte raz premiesime krátko do bochníka. S cestom ihneď pracujeme ďalej.
  4. Čokoládu nalámeme na 2-2 kocky bielu a mliečnu a zamiešame tvarohovú plnku. Bochníček vyvaľkáme ako vajce na hrúbku 4-5 mm, najprv dáme za 1 PL tvaroh, potom čokoládu po dvoch bokoch a nakoniec džem. Cesto poriadne uzavrieme a ukladáme na pomúčenú dosku s uzavretou časťou nadol. Tvaroh treba rozdeliť do všetkých koláčov, je presne vypočítaný tak, aby boli dosť tvarohové :-)
  5. Po naplnení každý jeden koláč s vrchnou stranou dáme do bielka a potom následne do cukru, ktorý sa naň krásne nalepí :-) Koláče uložíme na plech s papierom ďalej od seba cukrovou stranou nahor. Následne urobíme do každého koláča nožnicami 3 hlbšie strihy tak, aby sa plnka pozdlž dala vidieť. Napokon necháme koláče 20 minút podkysnúť. Medzitým si predhrejeme aj rúru na 180 °C.
  6. Podkysnuté koláče pečieme 25 minút. Treba si to radšej sledovať, lebo každá rúra pečie trocha inak.
  7. Koláče sú fantastické! Cesto je podobné brioškovému, je ľahučké a veľmi chutné. Plnky je viac než dosť, tak ako sa na 1 koláč patrí :-) No a ako bonus chrumkavý cukrový povrch s nádychom karamelu ;-P
  8. A fotka v reze cez stred... Vidno tvaroh a po bokoch bielu a mliečnu čokoládu, ktorá zostane jemne spustená aj v studených koláčoch ;-) Najlepšie sú v deň pečenia, ale aj na druhý deň sú výborné. Verím,že Vám budú chutiť! Dobrú chuť ;-)