Kysnuté koláče
Trio koláče (fotorecept)
Autor receptu: cesminaz
Tvaroh, čokoláda a džem. Tri najobľúbenejšie plnky v
jednom koláči s chrumkavou
cukrovou kôrkou ;-) Pri týchto kysnutých koláčoch si príde
každý na svoje ;-P Sú fantasticky chutné!
8 ks porcií |
60 minút príprava |
25 minút na 180 °C |
Postup- V jednej miske najprv lyžicou premiešame múku, cukor a soľ. Pridáme celkom zmäknuté už dopoly tekuté maslo, žĺtok, med a v mlieku napučané droždie. Tých zvyšných cca 0,5-0,75 dl vody pridávame postupne a vypracujeme polomäkké cesto, ktoré sa oddeľuje od misky. Cesto už len bez miesenia upravíme do tvaru bochníka, poprášime z dola a z hora trochou múky a dáme cca na 1 h kysnúť na teplejšie miesto. Toto cesto kysne trochu ťažšie, preto tá 1 h :-)
- Kým nám cesto kysne, si pripravíme všetko potrebné.
Na tvarohovú plnku zmiešame tvaroh, 2 PL práškového cukru, 1 vanilkový cukor a 1 kopcovitú PL pudingového prášku. Ďalej marhuľovú marmeládu, najlepšie na pečenie aby nevytiekla. Ďalej bielu a mliečnu čokoládu. A napokon na "obalenie" hnedý cukor. Hnedý cukor preto, lebo ten má chuť podobnú karamelu a výborne to spolu potom ladí :-) Kto je odporca hnedého cukru, nech dá biely ,ale ten som ešte neskúšala. Hnedý sa na vrchu krásne do chrumkava upečie, či aj biely to neviem...
- Nakysnuté cesto vyklopíme na trocha pomúčenú dosku, rozdelíme ho na 8 rovnakých častí a každé cesto s minimom múky ešte raz premiesime krátko do bochníka. S cestom ihneď pracujeme ďalej.
- Čokoládu nalámeme na 2-2 kocky bielu a mliečnu a zamiešame tvarohovú plnku. Bochníček vyvaľkáme ako vajce na hrúbku 4-5 mm, najprv dáme za 1 PL tvaroh, potom čokoládu po dvoch bokoch a nakoniec džem. Cesto poriadne uzavrieme a ukladáme na pomúčenú dosku s uzavretou časťou nadol. Tvaroh treba rozdeliť do všetkých koláčov, je presne vypočítaný tak, aby boli dosť tvarohové :-)
- Po naplnení každý jeden koláč s vrchnou stranou dáme do bielka a potom následne do cukru, ktorý sa naň krásne nalepí :-) Koláče uložíme na plech s papierom ďalej od seba cukrovou stranou nahor. Následne urobíme do každého koláča nožnicami 3 hlbšie strihy tak, aby sa plnka pozdlž dala vidieť. Napokon necháme koláče 20 minút podkysnúť. Medzitým si predhrejeme aj rúru na 180 °C.
- Podkysnuté koláče pečieme 25 minút. Treba si to radšej sledovať, lebo každá rúra pečie trocha inak.
- Koláče sú fantastické! Cesto je podobné brioškovému, je ľahučké a veľmi chutné. Plnky je viac než dosť, tak ako sa na 1 koláč patrí :-) No a ako bonus chrumkavý cukrový povrch s nádychom karamelu ;-P
- A fotka v reze cez stred... Vidno tvaroh a po bokoch bielu a mliečnu čokoládu, ktorá zostane jemne spustená aj v studených koláčoch ;-) Najlepšie sú v deň pečenia, ale aj na druhý deň sú výborné. Verím,že Vám budú chutiť!
Dobrú chuť ;-)
|