Oprážaná ryba

Treska na masle so zeleninovým šalátom a polentou (fotorecept)

Autor receptu: sracz

„Prišiel na psa mráz, doskákal junáčik“! Sedemdesiat rokov som odolával chirurgickým zákrokom pri plnej anastézii na mojej „chabej“ telesnej stránke. … ale už došlo aj na mňa. 30. novembra a 1. decembra t. r. som s dôverou, na „rozrezávacom“ oddelení tunajšej nemocnice, na dva razy odovzdal tri svoje žlčníkové kamene s Ø 20 mm až do veľkosti golfovej loptičky. Bez následného násilia som prišiel na to, že človek bez jedla vydrží aj týždeň. Aj potom však je potrebné jesť s mierou, ľahko a pomenej.

2-3
porcie
12-15 minút
príprava
12-15 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. do väčšej panvice som postupne uložil 2 PL masla, očistené a pokrájané karotky,
  2. pokrájaný zväzok stonkového zeleru a
  3. „mesiačiky“ veľkej červenej cibule, ktoré som po premiešaní
  4. 3´÷4´ podusil, prikryl
  5. príslušnou pokrievkou a než sa zelenina udusí, išiel som skontrolovať, ako sa mi hoja moje štyri „dierky“ po laparoscopickom operačnom zákroku
  6. a takto sa to „šumňe“ zredukovalo aj bez podlievania, len pomocou vnútornej tekutiny jednotlivých druhov zeleniny
  7. toto je zostava na polentu a
  8. toto zas na tresku restovanú na masle
  9. polentu som pripravil podobne ako ako môj obľúbený „buzagríz“; teda v rajnici som zmiešal po hrnčeku sladkého a kyslého mlieka, jemne posolil, nechal priviesť do varu a pomaly, počas priebežného miešania, do variacej sa mliečnej emulzie „jemným čúrkom“ vsypoval krupicu z bielej kukurice; svet by sa nezrútil, aj keby som bol použil zo žltej kukurice; tak ako „bábätkovskú” detskú krupicu, aj rekonvalescentovi „korunujeme“ polentu PL masla
  10. dozrel čas aj na tresku, ktorej filet som po jeho jemnom osolení a „oeMČeKovaní“ (pre začínajúcu obec Varecháčsku, je to môj výraz pre posypanie suroviny čerstvo mletým čiernym korením /čMČK/) orestoval na čistom horúcom masle, ktorým som ho počas restovania (2÷3´ na každej strane) pomocou PL polieval
  11. nuž a po kompletizácii potom porcia na tanieri vyzerá takto! Tento rcp, pre rekonvalescentov, žlčnikárov, žaludkárov, dietárov, či diabetikov, som zrealizoval pod odborným vedením mojej krajšej a milšej ½, ktorá ho bola vyskúšala už na svojej sladkej mamke Nušte, B. P. a ja som sa stal poslušným následníkom v jej medicínskej praxi. Nesťažujem sa! Je to veľmi chutná vára, ktorú môžete servírovať prosto ako hlavné jedlo, alebo s rybou, či iným mäsom, restovaným však bez ťažkých tukov a obaľovaní!
  12. je deň pred sviatkom Trojkráľovým a kvety mojej bazalička voňavej starostlivo navštevujú včielky robotnice! … kedy vlastne odpočívajú? Dobre sa pamätám na našeho Pána Učiteľa Ondreja Čisárika, kedy v rokoch 1954÷1959 pozorne zazimovával všetky úle v sade vtedajšej 7. ZDŠ pod šibenou horou v mojich milovaných rodných Košiciach.