Trenčianske halušky s karamelovým krémom (fotorecept)

Autor receptu: elysa

Nemám poňatia prečo sa takto volajú...Po mamke som zdedila 30 ročnú knihu Múčniky, tak z nej sem-tam niečo pripravím...V nedeľu poobede som našla tento dezertík, ktorý mi pripadá ako vylepšené a chutnejšie vtáčie mlieko...

4
porcie
30+chladenie minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Z masla a múky pripravíme svetlú zápražku, zalejeme ju 2,5 dcl mlieka a varíme, až kým sa cesto neoddeľuje od varešky a hrnca. Potom odstavíme a necháme vychladnúť, pričom občas premiešame.
  2. Do vychladnutého zamiešame metličkou po jednom celé vajcia a žľtok, štipku soli a zakaždým dobre vypracujeme.
  3. Do nádoby nalejeme 5 dcl mlieka, pridáme maslo, celú vanilku- rozrezanú, aj s nožom vylúpnutým kaviárom, práškový cukor a necháme zovrieť. Do vriaceho mlieka hádžeme lyžičkou z pripraveného cesta halušky, chvíľu ich povaríme a dierkovou varechou vyberieme.
  4. Tu už mám povarené halušky.
  5. Hotové halušky pripravené pod krém.
  6. Krém: Cukor upálime na karamel.
  7. Upálený karamel zalejeme mliekom, ktoré zostalo po varení halušiek a necháme roztopiť.
  8. V šálke rozmiešame maizenu, žľtok a 1 dcl mlieka.
  9. Vlejeme za stáleho miešania do karamelového mlieka a uvaríme hustý krém.
  10. Na tanieriky rozdelíme halušky, prelejeme krémom a ihneď podávame. Dezert vhodný na chladnejšie dni, alebo pre tých ako ja- mám rada puding, ktorý ešte nevychladol...