Trenčianske halušky s karamelovým krémom (fotorecept)
Autor receptu: elysa
Nemám poňatia prečo sa takto volajú...Po mamke som zdedila 30 ročnú knihu Múčniky,
tak z nej sem-tam niečo pripravím...V nedeľu poobede som našla tento dezertík, ktorý
mi pripadá ako vylepšené a chutnejšie vtáčie mlieko...
4 porcie |
30+chladenie minút príprava |
Postup
- Z masla a múky pripravíme svetlú zápražku, zalejeme ju 2,5 dcl mlieka a varíme, až kým sa cesto neoddeľuje od varešky a hrnca. Potom odstavíme a necháme vychladnúť, pričom občas premiešame.
- Do vychladnutého zamiešame metličkou po jednom celé vajcia a žľtok, štipku soli a zakaždým dobre vypracujeme.
- Do nádoby nalejeme 5 dcl mlieka, pridáme maslo, celú vanilku- rozrezanú, aj s nožom vylúpnutým kaviárom, práškový cukor a necháme zovrieť. Do vriaceho mlieka hádžeme lyžičkou z pripraveného cesta halušky, chvíľu ich povaríme a dierkovou varechou vyberieme.
- Tu už mám povarené halušky.
- Hotové halušky pripravené pod krém.
- Krém: Cukor upálime na karamel.
- Upálený karamel zalejeme mliekom, ktoré zostalo po varení halušiek a necháme roztopiť.
- V šálke rozmiešame maizenu, žľtok a 1 dcl mlieka.
- Vlejeme za stáleho miešania do karamelového mlieka a uvaríme hustý krém.
- Na tanieriky rozdelíme halušky, prelejeme krémom a ihneď podávame. Dezert vhodný na chladnejšie dni, alebo pre tých ako ja- mám rada puding, ktorý ešte nevychladol...