Tradičné zemiakové „šišky“ s makom (fotorecept)

Autor receptu: redakcia

Zemiakové cesto stojí pri zrode mnohých skvelých jedál, slaných aj sladkých. Nenechávajte ho však dlho stáť, zredlo by. Hotové šišky sa dajú tiež výborne zmraziť.

4
porcie
40 minút
príprava
7 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup


  1. Zemiaky uvaríme v šupke, vychladnuté ošúpeme a nastrúhame na jemnom strúhadle. Potom pridáme vajce, múku, krupicu, mierne osolíme a vypracujeme cesto.

  2. Cesto prstami rozvaľkáme na tenký valček a ten rozdelíme na malé kúsky. Kúsky rukami vyšúľame (hovorovo sa šiškám hovorí šúľance).

  3. Takto pripravené šišky varíme vo vriacej vode 5–7 minút. Podávame posypané sladeným makom (alebo orechmi, perníkom), pokvapkáme rozohriatym maslom.