Šišky
Tradičné šišky netradične
Autor receptu: potravinarskavyrobaliana
Bez plnky, s plnkou alebo s farebnou polevou? Vyberte si variant, ktorý Vám najviac chutí! Nám chutili všetky :)
45 porcií |
60 minút tepelná úprava |
Postup
- Zo 100 ml vlažného mlieka, lyžice cukru a droždia pripravíme kvások, ktorý necháme 5-10 minút vzísť.
- Do väčšej misky dáme múku, nakysnutý kvások z droždia, žĺtky, cukor a vanilínový cukor, citrónovú polevu, soľ, zvyšné mlieko a 2 lyžice rumu. Premiešame a nakoniec pridáme 100 g roztopeného (nie horúceho) masla. Rukou alebo elektrickým hnetačom dobre spracujeme cesto približne 5 minút. Necháme 20 minút nakysnúť.
- Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pracovnej doske na hrúbku 2 cm a vykrojíme kolieska. Poukladáme na pomúčenú dosku a pod fóliou necháme kysnúť 15 minút.
- Vyššiu panvicu s olejom a lyžicou masla rozohrejeme (maslo zabráni prílišnému nasiaknutiu šišiek olejom).
- Vyskúšali sme 3 druhy šišiek:
1. BEZ PLNKY S OTVOROM - tesne pred vyprážaním urobíme prstami na šiške otvor a uložíme do rozpáleného oleja. Vypražíme z oboch strán dozlatista. Uložíme na papierový obrúsok, aby sa odsal prebytočný olej. Posypeme práškovým cukrom a podávame s domácim džemom.
- 2. PLNENÉ PO UPEČENÍ - šišky vypražíme z oboch strán a po vychladnutí zdobiacim vreckom s ostrou špičkou naplníme džemom alebo čokoládovo-orieškovým krémom.
- 3. ZDOBENÉ POLEVAMI - do vykysnutej šišky urobíme v strede prstami otvor a vypražíme z oboch strán dozlatista. Po vychladnutí namáčame vrchnou stranou do polevy a dozdobíme farebnými posypmi.