Jablková štrúdľa

Tradičná ťahaná štrúdľa s jablkami a so škoricou (fotorecept)

Autor receptu: redakcia

Pustite sa spolu s naším podrobným obrázkovým postupom do prípravy výbornej ťahanej štrúdle. Naplníme ju šťavnatými jablkami a posypeme škoricou.

16 ks
porcií
40 (+ odležanie) minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si všetky suroviny, mali by mať rovnakú izbovú teplotu, preto ich aspoň hodinu vopred vyložíme na pracovnú dosku. Voda má byť vlažná.
  2. Žĺtky v miske rozmiešame.
  3. Múku zmiešame so štipkou soli, prisypeme k žĺtkom, prilejeme vlažnú vodu zmiešanú s octom. Vypracujeme cesto.
  4. Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a necháme ho pri izbovej teplote 30 minút odpočívať.
  5. Jablká ošúpeme a zbavíme jadrovníkov.
  6. Jablká nakrájame a pokvapkáme citrónovou šťavou. Posypeme kryštálovým aj vanilkovým cukrom, škoricou a hrozienkami a premiešame.
  7. Na pomúčenej plachte alebo bavlnenej utierke cesto rozvaľkáme na tenký plát, prikryjeme nahriatou utierkou a necháme 15 minút odpočívať. Potom ho chrbtami rúk naťahujeme na takmer priehľadný plát s rozmermi asi 60x50 cm.
  8. Plát cesta potrieme časťou rozpusteného masla. Maslo má byť vlažné.
  9. Približne polovicu cesta posypeme strúhankou z detských piškót.
  10. Pripravenú jablkovú plnku rovnomerne rozložíme na časť cesta.
  11. Okraje cesta preložíme, aby náplň počas pečenia nevytiekla.
  12. Pomocou utierky zavinieme. Štrúdľu preložíme na vymastený plech a potrieme zvyšným maslom. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 40 minút. Počas pečenia povrch dvakrát potrieme rozpusteným maslom. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom.