Tradičná doma pečená višňová štrúdľa (fotorecept)

Autor receptu: zuzana300

Každý rok na Petra Pavla ťahám ručne cesto na višňovo orechovú a višňovo makovú štrúdľu, ktorú kedysi ťahala majstrovsky moja mama. Cesto mala elastické, po vytiahnutí sa dalo pod ním čítať. Rovnako ako ona, miesim ho z hladkej múky ručne, priamo na doske, kým nie je homogénne a odlepuje sa od dosky. Rozdelím ho na dve polovice, urobím dva bochníky, podmúčim, prikryjem mikroténovým sáčkom, a nechám hodinu a pol stráť. Medzitým si pripravím všetky ingrediencie, potrebne na plnenie.

30
porcií
150 minút
príprava
28 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. múku, žĺtka, ocot, soľ, vlažnú vodu s trochou oleja (naša mama dávala za lyžičku bravčovej masti), spolu s vodou vypracujem obojručne (vodu prilievam pomaly podľa potreby, kým nedosiahnem mäkké, vláčne, ale homogénne cesto), odlepím ho z dosky a jedou rokou ho vyzdvihnem do vzduchu, vzápätí udieram o dosku, na ktorej ho miesim zvonku dovnútra, znovu a znovu vyhadzujem do vzduchu, búcham o dosku, kým nie je hladké a odlepuje sa od dosky. Je to náročné, ale potrebné. Napokon ho rozdelím na dve polovice, jemne podmúčim, urobím 2 bochníky a každdý zakryjem mikroténovým sáčkom. Nechám stáť najmenej hodinu a pol. Pripravím si vyšumené maslo (nechám z neho vypariť vodu), cukor, višne, orechy s trochou vanilk. cukru a mak s trochou vanilk. cukru. Potom vytiahnem prvé cesto
  2. Štetcom bohato pokvapkám cesto horúcim maslom (žiiaden rastlinný tuk), zvyknem posypať jemne kvalitnou strúhankou (nemusí byť), rozložím 600 gramov višní rovnomerne po celej ploche, dobre zacukrím, posypem mletými orechmi (alebo opečenými pomletými mandľami), preložím cesto zľava, sprava, zhora a znovu po každej strane pokropím maslom
  3. Pozorne chytím obrus a zrolujem cesto do rolky
  4. Presne tak isto vytiahnem druhé cesto, rozložím 600 gramov višní, ale použijem mak
  5. Štrúdle uložím na maslom potreté plechy, alebo použijem pečiaci papier, potriem každú štrúdľu výdatne maslom
  6. Vložím do rúry, pečiem 8 min. na maxime, potom stiahnem teplotu na 180 °C a pečiem cca 20 min. Keď je štrúdľa upečená do zlata, vyberiem, pocukrujem, a po 10 minútach pokrájam elektrickým nožom. Tá vôňa v celom byte a nádhera na mise vyráža dych, je to kráľovský múčnik. Závin z lístkového cesta, nech je aj extra tenko vyvaľkaný, nie je štrúdľa. Ak ho tak niekto nazve, pokladám to za urážku tradičnej štrúdle. Nič proti závinu, ako takému, ale nie je to ani náhrada tradičnej štrúdle. Upiecť skutočnú štrúdľu si vyžaduje veľkú zručnosť, je to umenie, ktoré nie každý dokáže. Treba na to veľa citu, trpezlivosti, aj intuície a hlavne praxe.
  7. Hotovo, dobrú chuť!